Fost șef al DSVSA Botoşani şi un director CNCD, trimişi în judecată pentru fapte de corupție

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 12:29
1615 citiri
Fost șef al DSVSA Botoşani şi un director CNCD, trimişi în judecată pentru fapte de corupție
FOTO: Arhivă Ziare.com

Mihai Ţurcanu, fostul șef executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Mădălina-Raluca Roşu, șefa direcţiei juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi administratorul unei firme au fost trimişi în judecată de DNA Suceava pentru abuz în serviciu şi delapidare, respectiv complicitate la prima infracţiune.

Ţurcanu este acuzat că ar fi intervenit ilegal într-o licitaţie, iar apoi ar fi evaluat în mod abuziv activitatea a două funcţionare care s-au opus demersurilor sale, pentru a le concedia. El ar fi fost ”consiliat” de Roşu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Mihai Ţurcanu, la data faptelor director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoşani, pentru abuz în serviciu (două fapte), abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul şi delapidare.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Mădălina-Raluca Roşu, la data faptelor şi în prezent director al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

”În perioada octombrie – decembrie 2021 - prima parte a anului 2022, inculpatul Ţurcanu Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziţie publică desfăşurată de instituţie pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase iniţial licitaţia şi ar fi făcut demersuri cu intenţia de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziţie, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

În contextul menţionat mai sus, din cauză că s-au opus cerinţelor inculpatului şi au refuzat să favorizeze firma susţinută de acesta, două dintre funcţionarele instituţiei, implicate în procedura de licitaţie, ar fi fost supuse unei evaluări a performanţelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcţiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) şi înlocuirea lor cu alţi funcţionari obedienţi”, au transmis procurorii DNA.

Ei au susţinut că Mădălina-Raluca Roşu a fost cea care l-a ”consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoşani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcţionare în ceea ce priveşte modalitatea de soluţionare a contestaţiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, etc. în condiţiile în care aceasta ştia că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispoziţiilor legale.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii decembrie 2020, acelaşi inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăţi în valoare de 130.000 de lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condiţiile în care bunurile contractate nu erau livrate.

Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziţia de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituţiei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoşani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi...
#DNA, #licitatie, #ilegala, #trimitere in judecata, #Fost, #director, #DSVSA , #DNA