Bogdan Olteanu vrea să sărbătorească eliberarea prematură în Sultanatul Oman. "Piedica" pe care DNA i-o pune în premieră

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 21:47
5942 citiri
Bogdan Olteanu vrea să sărbătorească eliberarea prematură în Sultanatul Oman. "Piedica" pe care DNA i-o pune în premieră
Bogdan Olteanu a fost eliberat înainte de termen și vrea să plece în vacanță în Sultanatul Oman. FOTO: Ionuț Mureșan

Bogdan Olteanu – fost viceguvernator BNR condamnat definitiv pentru șpaga de 1 milion de euro primită de la Sorin Ovidiu Vîntu – vrea să petreacă în sud-estul peninsulei Arabe eliberarea din pușcărie, care a venit pentru el mai devreme, urmare a deciziei Curții Constituționale pe tema prescripţiei.

Fostul liberal a arătat în fața instanței că vrea ca în luna decembrie să plece în Sultanatul Oman.

Pe de altă parte, DNA a arătat că solicită Tribunalului București sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru ca judecătorii europeni să se exprime cu privire la scandalul iscat în justiție, după ce judecătorii de la CCR au statuat că România nu a avut legislației cu privire la întreruperea prescripţiei între anii 2018 și 2022.

Bogdan Olteanu s-a prezentat la Tribunalul București, luni, 31 octombrie, unde se judecă o cerere de revizuire a procesului de trafic de influență, infracțiune pentru care acesta a fost condamnat în toamna anului 2020 la 5 ani de pușcărie.

După a doua decizie a CCR pe tema articolului 155 Cod penal – cea în care judecătorii constituționali au statuat că România nu a avut legislație în perioada 2018-2022 cu privire la întreruperea cursului prescripţiei – Bogdan Olteanu a formulat o cerere de revizuire care, odată admisă în principiu, a dus la eliberarea lui din închisoare.

În prezent, pe rolul Tribunalului București se judecă a doua fază a cererii de revizuire, cea pe fond, în care – teoretic – Bogdan Olteanu urma a fi reaudiat, iar judecătorul s-ar fi pronunțat în sensul respingerii cererii (care pentru fostul vice BNR ar fi însemnat reîncarcerarea) sau al admiterii (care ar fi dus la rejudecarea procesului).

Având în vedere pronunțarea Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, prin care judecătorii au dat dreptate CCR, magistratul de la Tribunal care judecă procesul de revizuire a lui Bogdan Olteanu l-a întrebat pe acesta dacă dorește sau nu continuarea procesului penal.

Bogdan Olteanu s-a consultat cu avocatul pentru câteva secunde și a răspuns, prompt, că nu dorește, motiv pentru care lucrurile s-ar fi putut opri în acest punct, iar judecătorul nu avea decât să constate poziția procesuală a acestuia și să închidă dosarul.

Asta ar fi însemnat pentru Bogdan Olteanu că lucrurile au rămas în „coadă de pește”: a fost condamnat, a făcut pușcărie și tot nu a dovedit că e nevinovat cum încă susține că este. Dar, în același timp, fostul liberal rămânea în libertate pentru restul procedurii.

DNA cere sesizarea CJUE cu privire la scandalul prescripției

Numai că procurorul de ședință al DNA a arătat în fața instanței că a depus la dosar o sesizare adresată CJUE, mai exact un set de 5 întrebări cu privire la aplicarea deciziei CCR pe tema prescripţiei, fără să intre în detalii.

Reprezentanta DNA a cerut amânarea cauzei până la redactarea hotărârii preliminare a Înaltei Curți din 25 octombrie, iar judecătorul a spus că are nevoie de timp pentru a studia întrebările.

„Apreciez că avem nevoie de timp pentru a fi redactate considerentele hotărârii ICCJ, astfel că solicităm amânarea. Al doilea aspect: solicit sesizarea CJUE cu 5 întrebări. Le depun pentru a fi lecturate, nu le maid au citire pentru că sunt stufoase”, a declarat reprezentanta DNA.

Procuroarea a precizat, la întrebarea instanței, că acesta este primul dosar în care DNA cere sesizarea CJUE cu privire la această chestiunea și că solicitări asemănătoare vor fi depuse în „alte câteva cauze”.

Judecătorul a amânat cauza pentru data de 14 noiembrie, până când va analiza cererea de sesizare a CJUE formulată de DNA, pe care o va respinge sau o va admite. În ultimul caz, va mai dura cel puțin un an până când CJUE va dezlega chestiunea de drept a prescripţiei, așa cum s-a întâmplat în urma scandalului completurilor de la Înalta Curte.

Bogdan Olteanu, liberalul plătit „regește” de Sorin Ovidiu Vîntu

Bogdan Olteanu stătea la pușcărie din 29 octombrie 2020, după ce a fost condamnat pentru că a primit 1 milion de euro de la SOV pentru a-l „unge” ca guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Amintim că scopul întregii „afaceri” era, pentru SOV, să își îndeplinească visul de a crea „benzinării plutitoare” pe Dunăre, un fel de barje din care ambarcațiunile ar fi putut alimenta din mers.

Urmare a deciziei CCR din data de 26 mai privind întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a cerut revizuirea.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR.

Astfel – arată avocatul fostului viceguvernator BNR – condamnarea definitivă a lui Bogdan Olteanu a survenit în baza unei norme constatată ulterior ca fiind neconstituțională, de care instanța de apel, la momentul pronunțării, nu a avut cunoștință.

Până la soluționarea pe fond a cererii de revizuire, avocatul lui Bogdan Olteanu a formulat și o cerere de suspendare a executării pedepsei, pe care instanțele au admis-o, iar fostul liberal a ieșit din pușcărie.

Pe 24 decembrie 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul viceguvernator al BNR la 7 ani pentru trafic de influență, pedeapsă scăzută la 5 ani de Curtea de Apel București în data de 29 octombrie 2020.

Sorin Ovidiu Vîntu a dezvăluit din închisoare motivul pentru care, în 2008, a dat dispoziție prin intermediar ca 2 milioane de euro să ajungă la Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Suma de 1 milion de dolari s-a pierdut pe drum, iar ancheta DNA nu a stabilit nici până acum unde au ajuns banii.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#DNA, #CJUE, #prescriptie, #Bogdan Olteanu, #trafic de influenta, #CCR , #justitie