După șase ani de tăcere absolută, DNA Ploiești cere instanței cercetarea unor tranzacții financiare suspecte. Cui nu-i va prii Crăciunul

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 03:27
10639 citiri
După șase ani de tăcere absolută, DNA Ploiești cere instanței cercetarea unor tranzacții financiare suspecte. Cui nu-i va prii Crăciunul
DNA Ploiești verifică tranzacții financiare suspecte FOTO Arhivă

După șase ani de tăcere absolută, ”structura de elită” a DNA de la Ploiești pare că a început să facă din nou cercetări penale care vizează fapte mari de corupție.

Pentru prima dată în ultimii ani, procurorii anticorupție de la Ploiești au cerut instanței să aprobe cercetarea unor tranzacții financiare suspecte.

Pe rolul Tribunalui Prahova se află două solicitări adresate judecătorului de drepturi și libertăți venite din partea Structurii Teritoriale a Direcției Naționale Anticoripție Ploiești prin care se cere încuviințarea obţinerii de date privind tranzacţii financiare. Sunt două astfel de solicitări înregistrate în aceeași zi și anume în data de 7 decembrie 2022, ambele primind aprobarea instanței.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis cererile DNA Ploiești, răspusul fiind: ”Admite cererea. Încuviințare ascultare”.

Potrivit unor surse juridice, în faza de urmărire penală, procurorul este obligat să ceară aprobarea unui judecător pentru a obține date care țin de secretul bancar, de exemplu sau pentru a autoriza interceptări într-o anumită cauză. Astfel de solicitări sunt aprobate de judecător a cererea procurorului atunci când există ”o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni”.

Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile de judecător, dar mandatul poate fi prelungit până la șase luni.

De la scandalul notoriu care s-a finalizat cu decapitarea DNA Ploiești, în primăvara anului 2018, această structură de parchet nu a mai avut dosare de mare corupție în care suspecții sau inculpații erau personalități ale vieții politice, miniștri și rude ale acestora, președinți de consilii județene, primari de municipii sau de sector, șefi din poliție sau din magistratură. Niciun astfel de dosar nu a mai plecat în instanță. DNA Ploiești și-a restrâns atât de mult activitatea în ultimii șase ani încât a ajuns să se laude cu o activitate ”bună”, și cu dosare în care inculpați sunt câte un primar de comună, funcționari publici fără funcții înalte sau fermieri mărunți care au obținut ilegal fonduri europene.

”În ceea ce priveşte calitatea persoanei, inculpaţii trimişi în judecată prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au avut următoarele funcţii la data săvârşirii faptelor: - inspector antifraudă – 1; - primar comună – 1; - administrator societate comercială -18; - director general societate comercială – 4; - reprezentant societate comercială – 1; - memru comisie evaluare societate comercială – 1; - angajat societate comercială – 2; - fermier – 1; - titular PFA – 1”, se arată în raportul DNA Ploiești pe anul 2021.

Nici în 2022 procurorii DNA de la Ploiești nu au avut anchete de răsunet. Au trimis în judecată un director de la Finanțele Publice din Dâmbovița pentru luare de mită, faptă din anul 2011, un avocat din Baroul Prahova care a cerut mită 20.000 de euro, bani pentru care ar fi promis intervenția pe lângă un magistrate care să schimbe o încadrare juridică din tentativă de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe, un administrator de societate comercială care a obținut ilegal fonduri europene (133.755 lei).

Procurorii anticorupție de la Ploiești au mai trimis în instanță, la începutul acestui an, dosarul unui afacerist acuzat că în 2008 ar fi obținut fonduri europene (5.412.045 lei ) în baza unor documente false și cam la atât se rezumă activitatea structurii de la Ploiești, cel puțin ce este public. Nici vorbă de audieri ale unor persoane notorii din politică sau administrație publică.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#DNA, #DNA Ploiesti, #tribunalul prahova, #tranzactii financiare, #tranzactii financiare ilegale, #Tribunal , #DNA