Washington Times: Medvedev, un cadavru ambulant

Marti, 05 Martie 2013, ora 09:31
4952 citiri
Washington Times: Medvedev, un cadavru ambulant
Foto: The Washington Times

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, odinioara unul dintre cei mai populari lideri, este acum "un cadavru ambulant", iar fostul sau mentor, Vladimir Putin, il submineaza in permanenta, lasand sa se inteleaga ca, la un moment dat, va incerca sa-l "ingroape".

Medvedev, in varsta de 47 de ani, a fost intotdeauna partenerul-junior al lui Putin, in varsta de 60 de ani, fost ofiter KGB.

Cei doi au facut schimb de cele mai inalte functii in stat, astfel incat Putin sa ramana la putere, comenteaza Washington Times, intr-un articol in care seful guvernului de la Moscova este facut praf de jurnalistii americani.

Undeva intre mandatul lui Medvedev de presedinte, in perioada 2008-2012, si reintoarcerea lui Putin la Kremlin, anul trecut in mai, "lantul de iubire" s-a rupt.

Putin s-a apucat sa contracareze reformele lui Medvedev, impunand condamnarea la inchisoare a celor care ii defaimeaza pe politicieni, precum si controlul Kremlinului in alegerea directa a guvernatorilor. Intre timp, presa controlata de Putin il ignora pe premier sau difuzeaza stiri negative despre el.

Analistii politici sunt de acord ca inlaturarea lui Medvedev si aruncarea lui in obscuritate sunt iminente. "Putin a decis deja in privinta lui Medvedev, este numai o chestiune de timp pana cand il va inlatura", este de parere Andrei Piontkovski, analist politic moscovit.

La randul sau, Nikolai Petrov, analist la Centrul Carnegie din Moscova, este mai succint: "Din punct de vedere politic, Medvedev este un cadavru ambulant".

Atunci cand a fost ales presedinte, in urma cu cinci ani, actualul premier proclama ca "libertatea este mai buna decat lipsa ei". Medvedev reusit sa inspire generatia tanara de rusi educati, care au sperat in reforme autentice. Dar tot el s-a dovedit a fi prea independent pentru Putin, care nu mai putea candida pentru un nou mandat, la vremea respectiva.

In spatele scenei politice se discuta deja despre posibilitatea ca Medvedev sa fie inlocuit de la sefia guvernului cu ministrul Apararii, Serghei Shoigu, noul protejat al Kremlinului.

Nu este de neglijat nici incarcarea de subminare a autoritatii lui Medvedev in fruntea partidului Rusia Unita. Putin a decis, in noiembrie 2012, sa-l aleaga personal pe liderului grupului parlamentar, in loc sa-i acorde acest drept lui Dmitri Medvedev, care este presedintele partidului.

De altfel, nici premierul nu ramane inert la atacurile presedintelui. La sfarsitul anului trecut, Medvedev si-a exprimar simpatia publica pentru criticii presedintelui, afirmand ca "opozitia are dreptate probabil atunci cand cere anumite chestiuni, iar autoritatile trebuie sa ia masuri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Medvedev inlaturat Putin, #nou protejat Putin, #Medvedev demis Putin , #Vladimir Putin