Diverticulita, afecțiunea medicală ce vizează colonul. Când este necesară intervenția chirurgicală

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 04:02
6268 citiri
Diverticulita, afecțiunea medicală ce vizează colonul. Când este necesară intervenția chirurgicală
Diverticulita care nu răspunde la tratamentul medical necesită intervenție chirurgicală FOTO Unsplash

Diverticulii sunt pungi minuscule, bombate, care se formează în colon. Afecțiunea se numește diverticuloză, iar dacă aceste pungi se inflamează sau infectează, atunci diagnosticul este diverticulită.

Persoanele cu diverticuloză nu au de obicei simptome, dar acestea devin mai vizibile în cazul diverticulitei. Cele mai comune sunt balonarea, durere și sensibilitate abdominală, predominant în partea stângă inferioară, diaree, frisoane sau febră scăzută, potrivit web.md.com.

Ce cauzează formarea diverticulilor?

Motivul pentru care se formează diverticuli în colon nu este pe deplin înțeles. Medicii cred că diverticulii se formează atunci când zonele cu presiune ridicată din interiorul colonului împing punctele slabe din peretele colonului. Acești diverticuli sunt cel mai frecvent în partea inferioară a intestinului gros (numit colon sigmoid).

Diverticuloză versus diverticulită

Diverticuloza este frecventă și majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Statisticile arată că jumătate dintre persoanele cu de vârsta peste 60 de ani dezvoltă afecțiunea. Doar 10%-25% dintre acești oameni dezvoltă, mai departe, diverticulită. Diverticulita apare de obicei atunci când pungile care sunt blocate cu resturi alimentare devin inflamate, ducând la infecție.

Sângerarea diverticulară

Când se formează o gaură între o pungă și un vas de sânge, poate apărea sângerare. Acest lucru poate face ca o cantitate mare de sânge să apară brusc în scaun. Fenomenul nu este în mod normal dureros, iar sângerarea se oprește de la sine. Dar, în cazuri rare, sângerarea poate fi suficient de severă pentru a necesita o transfuzie sau o intervenție chirurgicală.

Legătura cu dieta și fibrele

O dietă săracă în fibre este asociată cu diverticuloza. Cercetătorii nu sunt siguri de ce. Adăugarea mai multor fibre în dietă poate ajuta la prevenirea constipației și poate scădea riscul de diverticuli durerosi în colon.

Fibrele se găsesc în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase (fasole uscată, mazăre și linte). Puteți include în dietă orez brun și paste integrale de grâu. Asociația Americană de Dietetică recomandă femeilor să consume aproximativ 25 de grame de fibre și bărbaților aproximativ 38 de grame în fiecare zi.

Diagnostic

Pentru că diverticuloza nu provoacă de obicei simptome, este adesea diagnosticată atunci când pacientul se prezintă la medic dintr-un alt motiv. Diverticulii pot fi observați la radiografie sau colonoscopie. Când diverticulita duce la un abces dureros, o ecografie și o scanare CT a abdomenului și pelvisului pot evidenția pungile cu puroi.

Tratament

Majoritatea pacienților cu diverticuloză fie nu au deloc simptome, fie sunt foarte ușoare, astfel că nu necesită tratament specific. Se recomandă o dietă bogată în fibre și suplimente de fibre pentru a preveni constipația și formarea mai multor diverticuli.

Când simptomele diverticulitei - dureri abdominale, crampe și febră - sunt ușoare, antibioticele administrate pe cale orală sunt de obicei suficiente. Când durerea este mai severă, poate fi prescrisă și o dietă lichidă pentru a permite colonului și intestinului să se recupereze. Când durerea este din ce în ce mai severă, sau când există febră mare sau incapacitatea de a bea lichide, poate fi necesară o spitalizare, împreună cu antibiotice intravenoase, situație în care pacientul nu trebuie să bea sau să mănânce timp de câteva zile.

Complicațiile diverticulitei

Când inflamația diverticulului duce la o ruptură a peretelui intestinal, puroiul se poate scurge în zona abdominală, provocând peritonită (o infecție dureroasă a cavității abdominale), abcese, obstrucție intestinală și o deschidere, numită fistulă, între intestin și tractul urinar sau alt organ din abdomen sau pelvis.

Necesitatea intervenției chirurgicale

Diverticulita care nu răspunde la tratamentul medical necesită intervenție chirurgicală. Intervenția chirurgicală implică de obicei drenarea puroiului și îndepărtarea segmentului de colon care conține diverticuli. Îndepărtarea diverticulilor ce sângerează este necesară pentru pacienții cu sângerare persistentă. Operația poate fi, de asemenea, necesară pentru orice diverticuli care se erodează în vezică, provocând infecții urinare severe și recurente.

Prevenție

Odată formați, diverticulii sunt permanenți. Dar dietele bogate în fibre cresc volumul scaunului și previn constipația, ceea ce poate ameliora simptomele. De asemenea, ajuta să beți multă apă și să faceți exerciții fizice regulate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#diverticulita cauze simptome, #diverticulita tratament, #diverticulita infectie intestin , #stiri sanatate