De ce refuză mulți medici de familie să distribuie populației pastilele de iodură de potasiu

Marti, 29 Martie 2022, ora 10:43
3804 citiri
De ce refuză mulți medici de familie să distribuie populației pastilele de iodură de potasiu
Medicii spun că vor avea prea mult de muncă FOTO: Pexeles.com

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în cursul acestei săptămâni, autorităţile de sănătate publică vor face campania de informare privind utilizarea pastilelor de iodură de potasiu.

Urmează ca, din 7 aprilie, acestea să fie distribuite către persoanele eligibile. Însă, Patronatele medicilor de familie din Timiș, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor, Sibiu și Bistrița-Năsăud au transmis un apel către Ministerul Sănătății. Acesta se referă la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, activitate care le-ar reveni lor.

Ei avertizează că nu au fost chestionați cu privire la activitatea de distribuție a pastilelor de iod. Această activitate le-ar bloca cabinetele, iar aceștia refuză să o facă. Printre medicii care s-au revoltat s-au numărat și cei din Bistrița-Năsăud, scrie bistriteanul.ro.

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis Ministerului Sănătății.

Alexandru Rafila anunțase că cei responsabili de distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu sunt medicii de familie.

„Acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. (…) În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea”, mai spun medicii.

”Medicul de familie va avea un program de 20 de ore pe zi”

Medicii de familie spun că în acest caz, fiecare ar avea de distribuit un număr mediu de 2.200 de pastile, adică zilnic câte 150, preț de 3 săptămâni.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un „minim efort” din partea medicilor de familie”, avertizează patronatele de medicină de familie semnatare.

Rafila: Distribuția pastilelor de iodură de potasiu nu trebuie să îngrijoreze populația

Aflat luni, 28 martie, la Ploieşti, ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă, că producerea şi distribuirea pastilelor de iodură de potasiu nu trebuie să "îngrijoreze" populaţia, el arătând că decizia autorităţilor de a face astfel de demersuri este o problemă legată de situaţia actuală de la graniţa de nord a României.

"Există şi o memorie colectivă legată de incidentul întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să acţioneze rapid. (...) Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani", a completat Alexandru Rafila.

Medicul a menţionat că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unui incident pe care l-a catalogat drept "posibil, nu probabil".

Când se administrează iodura de potasiu

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. "În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", arată MS.

Experții precizează că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Producerea şi stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", a transmis MS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"
Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"
Posibila modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ar putea crea mari probleme în sistemul medical românesc. Doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#distributie iod, #iodura de potasiu, #medici familie, #accident nuclear , #iodura de potasiu
Comentarii