Ce au discutat directorul OMS și prim-ministrul Chinei despre COVID-19. La doi ani de la debutul pandemiei oamenii de știință încă se luptă să-i afle originea

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 18:28 1946 citiri
Tedros Adhanom Ghebreyesus, întâlnire u premierul Chinei FOTO: Twitter/ Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat sâmbătă, 5 februarie, că s-a întâlnit cu prim-ministrul chinez Li Keqiang.

Cei doi au discutat despre Covid-19 şi în special despre ancheta, încă blocată, cu privire la originea pandemiei, scrie AFP.

„Sunt fericit că l-am întâlnit pe prim-ministrul chinez Li Keqiang. Am discutat despre Covid-19 şi despre necesitatea unui efort agresiv, în materie de echitate vaccinală, anul acesta pentru a vaccina 70% din populaţia” mondială, a scris pe Twitter dr. Tedros, în vizită la Beijing pentru Jocurile Olimpice de Iarnă.

„Am discutat şi despre necesitatea unei colaborări mai strânse” cu privire la „originile virusului, bazându-ne pe ştiinţă şi dovezi”, a continuat el.

Este vorba despre prima vizită a şefului OMS în China din ianuarie 2020, la câteva săptămâni după identificarea primilor bolnavi de coronavirus în oraşul Wuhan.

Experţi internaţionali ai OMS au mers în ianuarie 2021 la Wuhan pentru a identifica originile virusului, împreună cu colegii lor chinezi.

Într-o anchetă comună anunţată în martie 2021, ei au considerat „extrem de improbabil” ca virusul să provină dintr-un laborator, luând în considerarea pista unei contaminări naturale de la animale.

Prin urmare, dr. Tedros a vorbit despre o lipsă de schimb din partea Beijingului a „datelor brute” despre virus, constituind potrivit acestuia „o problemă” pentru a afla originea epidemiei.

La doi ani de la debutul pandemiei, oamenii de ştiinţă încă se luptă să-i afle originea.

OMS, al cărui sediu este la Geneva, a creat o nouă echipă de experţi pentru a relansa ancheta şi a studia alţi agenţi patogeni susceptibili de a declanşa viitoare pandemii.

China a respins apelurile de a continua cercetarea în teren.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News