Materiile viitorului, studiate la liceu. Despre ce discipline este vorba și ce vor învăța elevii

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 04:49
3548 citiri
Materiile viitorului, studiate la liceu. Despre ce discipline este vorba și ce vor învăța elevii
Din anul școlar 2022-2033, elevii vor studia noi opționale FOTO: Pixabay.com

Elevii vor studia la școală trei discipline noi: Educație digitală și abilități media, Educație incluzivă și Dezvoltarea gândirii critice și Strategii metacognitive.

Toate aceste materii sunt incluse, din acest an școlar, în programa școlii ca discipline la alegere.

Robert Avram este președintele Consiliului Elevilor și a vorbit pentru Ziare.com despre situația acestor opționale.

Care este rolul opționalelor

"Este important să ne uitam la rolul fundamental al disciplinelor "opționale" - acela de a răspunde strict la nevoile elevilor din comunitaea școlară respectivă, fapt pentru care este de bun augur să avem o ofertă cât mai largă, din care elevii să poată alege", a declarat Robert Avram.

Profesorii ar trebui formați

"Avem nevoie ca în școală să discutam din ce în ce mai mult despre educația incluzivă, pentru că sistemul este oricum inechitabil. Totuși, mai e mult până departe - conceptul de incluziune lipsește inclusiv din multe documente legislative din educație, dar și din formarea cadrelor didactice.

Ca atare, e absurd sa ne așteptăm de la elevi sa înțeleagă ce înseamnă cu adevărat incluziunea, dacă aceia care ar trebui sa reprezinte pentru ei modele nu înțeleg conceptul și importanta lui", a spus președintele Consiliului Elevilor.

Educația digitală nu ar trebui să fie opțională

"În ceea ce privește Educația digitală, avem nevoie ca elevii sa își dobândească cunoștințe și competențe digitale și media de bază nu doar din materii opționale, ci din disciplinele din trunchiul comun", punctează Robert Avram.

Opționalele îi pot speria pe elevi

"Cât despre strategiile metacognitive, vorbim aici de o disciplină care vine în sprijinul elevilor, pentru a îi ajuta să-și dezvolta competențe de autoanaliză, în vederea dezvoltării unui stil eficient de învățare.

Totuși, cred ca este necesar să analizam modul în care ea este prezentată elevilor - denumirea în sine poate "speria" o parte dintre elevi, pentru că discutam despre noțiuni complexe, aflate în strânsă legătură cu psihologia", concluzionează Robert Avram.

Ce scrie în programă despre "Educație digitală și abilități media"

Evaluarea la acestă disciplină se va realiza, de regulă, prin interviuri, portoflii, jurnale de lectură, dar și proiecte.

"Educație incluzivă și dezvoltarea gândirii critice"

Disciplina se adresează celor din clasele IX-X. Programa își propune să le dezvolte gândirea critică elevilor în legătură cu un aspect important al vieții sociale actuale: integrarea școlară, socială și profesională.

Programa poate fi considerată ca o completare a Educației sociale, studiate de elevi în ciclul gimnazial.

Ce pot face elevii la această oră

Elevii vor putea să alcătuiască un portofoliu digital (articole, fotografii, înregistrări video și audio) care să surprindă diversitatea socio-culturală.

Tinerii vor putea să facă studii de caz pornind de la situații reale ale oamenilor care se confruntă cu integrarea socială.

Disciplina opțională "Strategii metacognitive”

Disciplina se adresează elevilor de clasa a X-a. Este opțională și le dezvoltă elevilor strategii care să îi învețe să reflecteze asupra achizițiilor dobândite.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#discipline scoalare noi, #optionale, #elevi, #liceu, #programe , #elevi