Director din Ministerul Educaţiei, arestat preventiv: Pentru ce a luat șpagă peste 340.000 de euro

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 16:24
5825 citiri
Director din Ministerul Educaţiei, arestat preventiv: Pentru ce a luat șpagă peste 340.000 de euro
Direcția Generală Anticorupție FOTO euractiv.ro

Horia Palmer-Hîrtopanu, director la o unitate aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Braşov într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani legat de derularea unor proiecte privind construcţia de grădiniţe, a informat joi, 15 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de miercuri, a lui Horia Palmer-Hîrtopanu, director al Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Anchetatorii precizează că s-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alte două persoane, un administrator al unei firme şi o persoană fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părţilor sociale sau acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 2017 - 2020, Palmer-Hîrtopanu ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani şi alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro şi 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii şi pentru derularea în bune condiţii a unor contracte de lucrări de construire a unor grădiniţe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România.

"O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinţei sale situate într-un oraş din imediata vecinătate a Capitalei", susţin anchetatorii.

De asemenea, DNA arată că, în perioada 2016 - aprilie 2021, Palmer-Hîrtopanu ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (două imobile şi două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. El a încercat astfel să ascundă şi disimuleze originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziţionate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Braşov a admis propunerea formulată de DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Întrebări și răspunsuri legate de înscrierile la creșă și grădiniță. Ministerul Educației vine în ajutorul părinților
Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat marți seară, 16 aprilie, că reprezentanții forului pe care-l conduce pregătesc un material cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate...
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
#director, #Ministerul Educatiei, #retinut, #DNA, #spaga , #DNA