Fostul director al Oracle România, pe cale să scape de condamnare pentru o mită de peste 500.000 de euro, deși a recunoscut faptele MOTIVARE

Sambata, 13 Mai 2023, ora 03:04
3998 citiri
Fostul director al Oracle România, pe cale să scape de condamnare pentru o mită de peste 500.000 de euro, deși a recunoscut faptele MOTIVARE
Sorin Mihai Mîndruțescu a primit peste 500.000 de euro de la firme IT pentru a le ajuta să obțină contracte cu statul. FOTO: Hepta

Fostul director al Oracle România, Sorin Mihai Mîndruțescu, este pe cale să scape de pedeapsa pe care și-a negociat-o cu procurorii DNA după ce a recunoscut că a luat mită 569.413 de euro de la firme din domeniul IT pentru a le asigura participarea la licitațiile organizate de instituții și companii de stat.

Sorin Mihai Mîndruțescu a recunoscut că în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013 a luat bani în mod repetat de la firmele IT interesate să participe la licitații organizate de:

  • Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) - 120.000 euro de la firma interesată să câștige un contract de upgrade software
  • Compania Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - 50.000 euro de la firma interesată să câștige contractul „Servicii de Suport Tehnic și Mentenanță Proactivă”
  • Compania Națională de Transport al Energiei Electrice (Transelectrica SA) – 14.000 euro – de la firma care voia contractul „Upgrade Sistem”.
  • Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) - 205.463 euro de la firma care voia contractul „Servicii on-line de e-guvernare”
  • Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) - 50.000 euro și 9.950 euro pentru contractele „Servicii de dezvoltare și adaptare a sistemului informatic APIA”, respectiv pentru „Soluție de upgrade Data Center APIA”
  • Administrația Română a Serviciilor de Trafc Aerian (ROMATSA) - 120.000 euro de la o firmă pentru contractul „Implementarea unui sistem de e-management pentru RA ROMATSA”.

În schimbul banilor, Sorin Mihai Mîndruțescu s-a angajat să pună la dispoziția firmelor oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de Oracle România, pentru ca respectivele societăți să se poată înscrie și participa la anumite licitațiile publice.

Fostul director al Oracle România a „bătut palma” cu procurorii pentru pedeapsa de 2 ani și 6 luni de pușcărie pentru cele 7 fapte de luare de mită.

Totodată, în urma acordului s-a dispus și măsura confiscării spreciale a sumei de 569.413 de euro.

Când procurorii DNA au ajuns cu acordul de recunoaștere încheiat cu Sorin Mihai Mîndruțescu, instanța a constatat că urmare a deciziilor CCR și ICCJ pe tema prescripției, acesta nu mai poate fi tras la răspundere penală.

De ce a fost respins în instanță acordul dintre Mîndruțescu și DNA

Ziare.com prezintă extrasele relevante din motivarea Tribunalului București din data de 21.12.2022:

  • „La termenul de judecată din data de 13.12.2022 apărătorii inculpatului au solicitat ca instanța să constate incidența prescripției răspunderii penale şi să dispună pe cale de consecință motiv pentru care apreciază Tribunalul București că este necesar să se pronunţe asupra acestui aspect înainte de a analiza dacă din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.
  • În analiza incidentei prescripției generale în prezenta cauză, Tribunalul București apreciază ca fiind utilă prezentarea contextului legislativ privitor la aceasta instituție, în perioada scursă de la momentul săvârșirii infracțiunii care face obiectul prezentei cauze şi până în prezent.
  • Dacă, în concret, legile penale succesive prevăd termene diferite de prescripție ori o lege penală reglementează doar prescripția generală, iar o alta atât prescripția generală, cât și pe cea specială, se procedează la compararea efectelor pe care aplicarea legilor penale succesive le generează cu privire la un anumit inculpat, urmând a fi mai favorabilă în concret acea lege penală care prevede un termen de prescripție mai scurt și care, pentru acel inculpat, s-a împlinit.
  • Constată Tribunalul București că legea penală mai favorabilă evaluată în mod global este cea cuprinsă între data de 25 iunie 2018 (data publicării in Monitorul Oficial al României a Deciziei nr. 297 /2018 a CCR) și data de 30 mai 2022 (data intrării in vigoare a dispozițiilor Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 71/2022), deoarece art. 155 alin. 1 Cod penal, în forma în vigoare în acest interval de timp nu a reglementat nicio cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, făcând inoperantă prescripția specială, prescripția răspunderii penale fiind analizată prin raportare la termenele prevăzute de art.154 Cod penal.
  • În raport de aceste termene, Tribunalul București reține că prescripția generală s-a împlinit faţă de inculpat, raportat la activitatea sa infracțională (…) în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.
  • În ceea ce privește termenul de prescripție aplicabil în prezenta cauza, Tribunalul București reține că inculpatul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (7 acte materiale), pedepsită cu închisoarea de la 2 ani la 6 ani şi 8 luni, limite speciale în raport de care devin incidente dispozițiile legale (…) care instituie termenul de prescripție a răspunderii penale ca fiind în cuantum de 8 ani.
  • Raportând acest termen de 8 ani, la data epuizării activității infracționale desfășurate de inculpat, noiembrie 2013, Tribunalul București constată, având în vedere considerațiile anterioare referitoare la inexistența vreunui caz de întrerupere în aceasta perioadă, că prescripția generală s-a împlinit în cauză în noiembrie 2021, astfel că în prezenta cauză urmează a se dispune respingerea acordului încheiat între Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai”, se arată în motivarea instanței.

Împotriva acestei hotărâri a Tribunalului București procurorii au depus apel, care se judecă la instanța ierarhic superioară.

Curtea de Apel București se va pronunța în acest dosar pe data de 22.05.2022.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru fostul director Oracle Romania

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro (n.r. - suma diferă de cea reținută în acordul de recunoaștere), cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat.
  • Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
  • Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
  • Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.
  • Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#director Oracle mita, #Sorin Mihai Mindrutescu, #acord recunoastere, #DNA, #prescriptie , #Romania