Peste 2000 de falși absolvenți de facultate, în funcții cheie ale statului. Instanțele anulează pe bandă rulantă diplome: ”Fenomenul are o amploare deosebită”

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 21:30
21692 citiri
Peste 2000 de falși absolvenți de facultate, în funcții cheie ale statului. Instanțele anulează pe bandă rulantă diplome: ”Fenomenul are o amploare deosebită”
Mii de persoane au obținut diplome de studii superioare contra unei sume de bani fără să treacă o zi pe la cursuri FOTO / Pixabay.com

Peste 2000 de persoane, angajate în funcții de execuție sau de conducere, în instituții de stat sau private, își exercită profesia în mod ilegal, în baza unor acte de studii false, emise în perioada 2003-2009 de o universitate obscură condusă de Mina Silviu Dobronăuţeanu.

Acești falși absolvenți de studii superioare n-au trecut o zi pe la cursuri, obținând diplomele de licență contra cost. Mulți dintre ei nu au nici măcar examenul de Bacalaureat, inclusiv această diplomă fiind falsificată de aceeași rețea care lucra sub umbrela fundației ERGOROM, paravan pentru Universitatea „Europa Ecor”.

Instanțele de judecată abundă la acest moment de dosare în care procurorii care s-au ocupat de această uriașă anchetă cer ca actele de studii ale falșilor absolvenți de studii superioare să fie anulate. Cele mai multe sunt pe rolul Judecătoriei Sector 4 București. În rechizitoriu se vorbește de 2039 absolvenți care au intrat în posesia actelor de studii apelând la rețeaua de falsificatori coordonată de Dobronăuţeanu.

Expertizele şi constatările grafice efectuate şi răspunsurile primite de la diferite instituții (de învățământ si publice) denotă faptul că Dobronăuțeanu şi alte persoane au falsificat un volum foarte mare de acte de studii, fenomenul infracțional având o amploare deosebită prin prisma perioadei în care s-a derulat, a numărului mare al actelor de studii falsificate şi a consecințelor în plan socio-economic în condiţiile în care există posibilitatea actuală a ocupării fără drept a unor funcţii de către persoane care nu au abilităţile şi cunoştinţele necesare într-un domeniu special, se arată în rechzitoriu.

Ancheta a demarat undeva în anul 2009 și s-a finalizat cu rețineri și arestări în anul 2011, ulterior capii rețelei fiind și condamnați. Însă consecințele faptelor lor se simt abia acum. Falșii absolvenți sunt vânați pur și simplu atât prin România, dar și prin alte state unde s-au refugiat odată ce s-au văzut cu diplome de economiști, ingineri, asistenți medicali etc în mână. Mulți ocupă funcții de conducere în instituții de stat, (camere de comerț, primării, instituții aflate în subordinea primăriilor, CNAIR, DGASPC, chiar și spitale sau cămine de bătrâni). Odată ce diplomele lor vor fi anulate de instanță, aceștia vor fi obligați să dea înapoi salariile încasate ilegal ca angajat în baza unor documente falsificate.

Cum funcționa rețeaua

Persoanele interesate să obțină în mod fraudulos diploma de licență se înscriau la universitatea incriminată. Fără să treacă măcar o zi pe la cursuri, deveneau specialiști cu studii superioare contra unei sume de bani. Unii dintre suspecții audiați în cauză și care a și acceptat să colaboreze cu anchetatorii, explicând în detaliu cum funcționa fabrica de diploma, susține că se plătea în jur de 400 de dolari pentru fiecare act falsificat. La percheziții au fost ridicate peste 40.000 de documente, iar peste 90 la sută dintr ele au fost depistate cu probleme.

Rețeaua se adaptase pentru fiecare situație particulară a fiecărui ”student” în parte. Se falsifica orice tip de act de studiu: diplome bacalaureat, foi matricole, acte de identitate, înscrisuri notariale, certificate de atestare lingvistică, adeverințe de studii etc.

Pentru că universitatea unde funcționa fabrica de diploma nu era acreditată, ”studenții” susțineau licența la alte universități din țară, cei mai mulți la Universitatea Petrol Gaze din Ploiești (UPG), dar și la alte 13 universități din țară (Pitești, Timișoara, Târgoviște etc). Unul dintre suspecții din dosar a explicat că la Ploiești erau duși ”studenții” cu autocarele pentru examenul de licență. Pentru cei care nu doreau să se complice cu studiul pentru examen, se găseau soluții, evident contra cost. În locul studentului titular era trimis să susțină proba o altă persoană care se prezenta în sala de examen în baza unui buletin falsificat. Pur și simplu pe actul de identitate se păstrau datele studentului, dar se aplica fotografia celui care mergea efectiv la examen.

”Studenții” care au devenit peste noapte specialiști au fost acuzați de fals și uz de fals, dar după atâta amar de vreme în cazul lor a intervenit prescripția răspunderii penale. Totuși, instanțele de judecată dau decizii pe bandă rulantă prin care diplomele false sunt anulate.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#diplome false, #studenti, #Universitate, #facultate, #diploma licenta , #stiri juridice