Claudiu Florică și Dinu Pescariu, „colindați” de Fisc înainte de Sărbători. Ce sumă le-au confiscat inspectorii ANAF inculpaților din Dosarul Microsoft

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 14:13
5951 citiri
Claudiu Florică și Dinu Pescariu, „colindați” de Fisc înainte de Sărbători. Ce sumă le-au confiscat inspectorii ANAF inculpaților din Dosarul Microsoft
Dinu Pescariu (stânga) și Claudiu Florică aveau toate conturile din Elveția sub sechhestru. FOTO: Ionuț Mureșan

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat vineri, 23 decembrie, că a confiscat peste 2,4 milioane de lei dintr-un dosar în care oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică – trimiși în judecată în Dosarul Microsoft 3 – erau vizați pentru spălare de bani.

Dosarul este unul din 2018, evidențat în comunciatul ANAF doar prin număr. Fiscul nu a dezvăluit identitatea celui pe care inspectorii l-au lăsat fără bani, însă de pe portalul instanțelor de judecată reiese că este vorba despre Dinu Pescariu, Claudiu Florică și o persoană care a avut calitatea de suspect.

„Direcţia generală executări silite cazuri speciale a realizat încasări semnificative la bugetul de stat în sumă de 2.455.914,84 lei, reprezentând suma confiscată de la o persoană fizică, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, în dosarul penal nr. 3460/3/2018*”, se arată în comunicatul ANAF.

Florică și Pescariu, cu sechestru pe conturile din Elveția

Pe data de 24 martie 2020, Claudiu Florică și Dinu Pescariu au scăpat de răspunderea penală ca urmare a intervenției prescripţiei, dar s-au ales cu toate conturile blocate.

„Dispune confiscarea specială a următoarelor sume de bani:

  • de la subiectul procesual Stan Dragoș Șerban suma de 1.070.557 USD,
  • de la inculpatul Florică Claudiu Ionuț suma de 10.858.479 USD,
  • de la inculpatul Pescariu Dinu Mihail suma de 10.858.479 USD.

În temeiul art. 404, alin.4, lit.c) Cod procedură penală menţine în parte măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr.448/P/2010 din data de 30.01.2018 (vol.III, fil.366-371) respectiv:

  • până la concurenţa sumei de 10.858.479 USD, asupra sumelor de bani, existente în contul bancar (…), deschis pe numele inculpatului Pescariu Dinu Mihail la Credit Suisse AG, în vederea confiscării speciale, sumă ce a făcut obiectul infrac?iunii de spălare a banilor
  • până la concurenţa sumei de 1.070.557 USD, asupra sumelor de bani existente în contul bancar ( …), deschis pe numele lui Stan Dragoș Șerban la Banca Credit Suisse AG, în vederea confiscării speciale, sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor.

Dispune instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile si imobile aparţinând lui:

  • Pescariu Dinu Mihail (până la concurenţa sumei de 10.858.479 USD)
  • Florică Claudiu Ionuţ (până la concurenţa sumei de 10.858.479 USD)
  • suspectului Stan Dragoş Şerban (până la concurenţa sumei de 1.070.557 USD) în vederea confiscării speciale.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 24.03.2020”, se arată în minuta instanței de fond.

Decizia magistraților de la Tribunalul București a fost confirmată de instanța ierarhic superioară pe data de 2 decembrie 2020.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de către Stan Dragoș Șerban și inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț împotriva sentinței penale nr. 249 din data de 24.03.2020 pronunțată de Tribunalul București — Secția I a Penală în dosarul nr. 3460/3/2018*. (…) Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 2 decembrie 2020”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Veste proastă pentru inculpaţii din Dosarul Microsoft 3

Procurorii DNA mai au o șansă pentru a anula decizia de trimitere spre rejudecare a Dosarului Microsoft 3, în care Gabriel Sandu a fost achitat alături de Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Călin Tatomir pentru mega-frauda cu licențe software în valoarea de 18 milioane de euro.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți a admis luni, 12 decembrie, recursul în casației declarat de procurorii DNA împotriva deciziei din data de 12 septembrie 2022, prin care dosarul a fost trimis spre rejudecare la Secția Penală.

Este vorba de soluționarea apelului în Dosarul Microsoft 3, în care fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir - fost director general al Microsoft România – au fost achitați, toți, pe data de 15 noiembrie 2022.

Nu este pentru prima oară când dosarul se reia de la zero. Prima oară, pensionarea unui judecător a dus la reluarea dezbaterilor. A doua oară, pe 12 septembrie 2022, C5 al ICCJ a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la fond. Cauza oricum e în prag de prescripție, având în vedere că faptele datează din 2009-2010.

Până la discuții cu privire la prescripție, judecătorii au acordat termen pe 30 ianuarie 2023 pentru judecarea recursului în casației declarat de DNA, o cale extraordinară de atac împotriva deciziei din apel, aceea a trimiterii spre rejudecare.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
#Dinu Pescariu, #Claudiu Florica, #dosarul Microsoft, #DNA, #ANAF, #sechestru, #confiscare extinsa averi , #justitie