Dinu Patriciu a murit - Politicienii il elogiaza: Un liberal autentic, un dusman al comunismului

Marti, 19 August 2014, ora 15:23
5797 citiri
Dinu Patriciu a murit - Politicienii il elogiaza: Un liberal autentic, un dusman al comunismului

Dinu Patriciu a fost un liberal autentic si un dusman al comunismului, dar totodata, si un om inteligent si cultivat, spun colegii sai liberali, care regreta moartea prematura a acestuia.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat la postul B1 TV ca a fost prieten cu Dinu Patriciu, pe care l-a considerat "cel mai puternic exponent al liberalismului, mai ales economic".

"A devenit celebru cu afirmatia (cand putina lume intelegea) despre 'taierea cozii cainelui dintr-odata'. Era filosofia sa despre tranzitie. Am avut o tranzitie care nu s-a terminat nici dupa 25 de ani, lenta. Daca ar fi fost mai multi care sa gandeasca cum gandea Dinu Patriciu, Romania era acum departe", a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a elogiat si faptul ca Dinu Patriciu a reusit sa faca din Rompetrol, o rafinarie aflata pe lista intreprinderilor ce urmau sa fie inchise de Guvernul Ciorbea, o rafinarie performanta, un "actor nu numai national, ci si regional".

La randul sau, Dinu Zamfirescu, unul dintre cei 12 liberali care au readus la viata PNL dupa Revolutia din 1989, impreuna cu Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu si Horia Rusu, a declarat ca Patriciu a "adus un suflu nou pe arena politica romaneasca", acesta promovand un "liberalism oarecum mai radical, dar innoitor, cu multe nuante de libertarism".

"Noi eram pentru o tranzitie rapida si nu tergiversare", a mai spus Dinu Zamfirescu, regretand faptul ca, dupa Revolutie, Romania a fost mult timp tinuta "departe de Europa si de curentele normale si moderne economice".

"A fost un dusman al comunismului, neocomunistmului si tuturor miscarilor extremiste, unul dintre cei mai autentici liberali pe care i-am cunoscut", a mai spus Dinu Zamfirescu.

Si Varujan Vosganian l-a elogiat pe Dinu Patriciu, declarand la postul Digi24 ca acesta a fost unul dintre "cei mai inteligenti si cultivati" politicieni romani, dar si un liberal care "a venit putin inaintea vremurilor".

Dinu Patriciu a "incurajat economia de piata" si a fost unul dintre cei care "au ghicit din primul moment care este directia in care trebuie sa mergem", a mai spus Vosganian, adaugand ca fostul sau coleg avea dreptate in ceea ce priveste viziunea sa economica.

De asemenea, fostul senator PNL si membru in Comitetul Director al PNL - Aripa Tanara in anii '90, Viorel Catarama, a spus despre Dinu Patriciu ca a fost "cel mai performant om de afaceri roman".

"L-am cunoscut pe Dinu Patriciu in 1990, impreuna am facut cu Dinu atat politica, cat si afaceri. In ceea ce priveste afacerile, el s-a dovedit a fi cel mai performant om din Romania, este singurul roman care in ultimii 25 de ani a facut o tranzactie de peste un miliard de euro, de departe cea mai mare performanta in domeniul economic", a spus candidatul independent la prezidentiale, pentru Mediafax.

Fostul premier Petre Roman a afirmat, la randul sau, ca omul de afaceri "s-a luptat pana in ultima clipa cu boala si a crezut ca va invinge".

"S-a luptat cu boala aprig, era caracterul lui, avea o forta de caracter cu totul iersita din comun. S-a luptat cu boala pana in ultima clipa si cred ca pana in ultima clipa a crezut ca va invinge boala, dar era, probabil, prea slabit si pana la urma nu s-a mai putut face nimic", a declarat deputatul PNL, pentru Mediafax.

In acelasi timp, si fostul prim-ministru liberal Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre decesul omului de afaceri, amintind despre cariera politica a celor doi: "In ciuda faptului ca am avut adesea pozitii si opinii politice diferite in momente importante ale miscarii liberale, care au si dus la separarea drumurilor noastre, ii pastrez lui Dinu o amintire frumoasa".

La randul sau, Ion Iliescu, unul dintre cei mai aprigi adversari ai lui Dinu Patriciu in primii ani dupa 1989, a avut cuvinte de lauda pentru acesta.

"Ne aflam pe pozitii politice diferite, el reprezenta un partid, eu pe altul. (...) Era un om civilizat, echilibrat, un om cu o pozitie activa si in acelasi timp era un om de dialog (...) Era unul dintre liderii apreciati, tineri, al PNL, alaturi de domnul Campeanu si domnul Quintus", a declarat Ion Iliescu la postul Digi24.

Dinu Patriciu a incetat din viata luni, la varsta de 64 de ani, la un spital din Londra, in urma unei grele suferinte. El a murit inconjurat de membrii familiei, se arata intr-un comunicat remis presei, in care se precizeaza si ca funeraliile vor avea loc in cerc restrans.

Dinu Patriciu a murit

In 2012, Dinu Patriciu a suferit un transplant de ficat, iar politicianul parea sa fi castigat lupta cu boala, dar pana la urma cancerul a invins.

In 2007, Dinu Patriciu a fost declarat cel mai bogat roman, averea sa fiind estimata atunci la 3,4 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Dinu Patriciu murit, #Dinu Patriciu murit reactii , #murit