Ancheta DIICOT de la Rafinăria Vega Ploiești. Procurorii analizează dacă schimbă încadrarea juridică din înșelăciune, în delapidare

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 21:53
3601 citiri
Ancheta DIICOT de la Rafinăria Vega Ploiești. Procurorii analizează dacă schimbă încadrarea juridică din înșelăciune, în delapidare
Batalurile Rafinăriei Vega Ploiești. Foto: observatorulph.ro

Procurorii DIICOT Ploieşti, care instrumentează dosarul de fals şi înşelăciune în care apar numele mai multor angajaţi ai companiei Rompetrol Rafinare, au în vedere o analiză pentru a stabili dacă poate fi vorba despre delapidare.

Informaţia apare în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova care a dispus arestarea preventivă a unora dintre suspecţi.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi arată că este neîndoielnic că faptele cu privire la care există indicii temeinice că au fost săvârşite de către inculpaţi au o gravitate sporită. Cu siguranţă, gravitatea faptelor imputate inculpaţilor este preponderent raportată la rezultatul socialmente periculos al acestora, însă această împrejurare nu poate fi sustrasă analizei cauzalităţii sale obiective - pe de o parte.

Pe de altă parte, judecătorul de drepturi şi libertăţi mai apreciază că măsura arestării preventive, care presupune excluderea inculpaţilor din mediul în care în mod curent îşi duc existenţa, trebuie să aibă un corespondent obiectiv în caracterul reprobabil al faptelor inculpaţilor, dar şi al persoanei acestora, faţă de care această măsură trebuie sa fie singurul mijloc de asigurare a protecţiei societăţii.

Cu privire la argumentul Ministerului Public în sensul că urmează a se analiza dacă nu este cumva vorba de delapidare în loc de înşelăciune, în cauză fiind vorba de o conivenţă între reprezentanţii X, şi cei de la X, acesta nu poate fi avut în vedere în analiza propunerii de arestare preventivă. Astfel, acuzaţia trebuie să fie una clară la momentul propunerii de arestare preventivă şi nu una presupus viitoare, inculpatul având dreptul la o informare corectă în baza căreia îşi poate formula şi apărări”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova.

Dreptul la tăcere

În acelaşi document se arată că în cursul urmăririi penale unii dintre inculpaţi au refuzat să dea declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere. Pe de altă parte, inculpatii au făcut declaraţii în instanţă.

Conform datelor prezentate de procurori în faţa instanţei, faptele ar fi avut loc în perioada 12 iunie 2019 - 31 iulie 2020 şi vizează ecologizarea Batalului 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti. Anchetatorii suspectează că reprezentanţii rafinăriei Vega din Ploieşti au depus declaraţii false la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal întocmind documentaţia aferentă costurilor pentru astfel de operaţiuni în valoare de peste zece milioane de lei.

"Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de o instituţie, în calitate de beneficiar a 44.69% din acţiunile unei societăţi comerciale, cât şi pe ceilalţi acţionari ai firmei. Prin declaraţii false, membrii grupului infracţional organizat ar fi creat aparenţa că un batal al unei rafinării din municipiul Ploieşti ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, informa Poliţia Română, ai cărei reprezentanţi au participat la anchetă.

Grupare cu două paliere

Conform sursei citate, gruparea infracţională organizată ar fi funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

"Pe primul palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai societăţii comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.

Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceştia ar fi întocmit, în fals, 4 facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batal, prin efectuarea a 920 de curse”, menţiona comunicatul Poliţiei.

Surprinși de acțiunea DIICOT

Oficialii KazMunayGaz (KMG) International s-au atătat "surprinşi" de acţiunea procurorilor DIICOT.

"Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT Ploieşti din acestă dimineaţă, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare. Menţionăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informaţii a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti şi, ca de fiecare dată, a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei. Până în acest moment, niciunul din angajaţii Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect", transmiteau oficialii KMG International.

Aceştia menţionau că Rompetrol Rafinare "va acţiona în continuare cu maximă diligenţă atât în vederea protejării drepturilor sale, cât şi a cooperării cu autorităţile judiciare”, arătând că au "încredere că investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Peste 300 de bucureșteni au strâns 7,6 tone de gunoaie din Parcul Natural Văcărești
Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis recunoștință și admirație față de cei 300 de bucureșteni care au participat la o acțiune de ecologizare. "Parcul Natural...
Sute de persoane participă la o acțiune de ecologizare a Parcului Văcărești. "Sunt deşeuri istorice din perioada în care acest loc era groapă de gunoi a oraşului"
Sute de persoane participă la o acțiune de ecologizare a Parcului Văcărești. "Sunt deşeuri istorice din perioada în care acest loc era groapă de gunoi a oraşului"
Acţiunea de ecologizare a Parcului Văcăreşti vizează evacuarea "deşeurilor istorice" aruncate în perioada în care acest loc era "un fel de groapă de gunoi" a oraşului, a declarat...
#DIICOT, #dosar, #delpaidare, #ecologizare, #batal, #rafinarie, #Vega , #DIICOT