Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, susține că 70 la sută din dosarele sale sunt în pericol de prescriere

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 09:17 10535 citiri
Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu FOTO Hepta

Procurorul DIICOT Daniel Horodniceanu, fost șef al instituției în perioada 2015 şi 2018 susține, într-un interviu pentru Libertatea, că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la prescriere va duce la închiderea a mii de dosare penale.

„Cred că nu mă hazardez dacă spun că mai bine de 70% din dosarele mele vor fi prescrise. E vorba de infracţiuni comise în 2015, 2016 sau 2018: delapidare, evaziune fiscală, trafic de persoane, infracţionalitate informatică. Cele mai multe dosare sunt pe infracţiuni economico-financiare”, a declarat Horodniceanu pentru Libertatea.

Fostul șef al DIICOT a explicat și motivele pentru care finalizarea anchetelor durează atât de mult. „Noi trebuie să înţelegem un lucru: modificarea din 2014 a Codului Penal a redus drastic termenele de prescripţie şi a îngreunat, cumva, ancheta penală, prin mai multe dispoziţii.

De exemplu, prin faptul că, la acest moment, pentru a lua o măsură preventivă, trebuie să faci undeva, între 9 şi 11 acte de urmărire penală. E mult mai dificil şi mult mai îndelungat procesul, din cauza instituţiilor care, în principiu, sunt menite să garanteze drepturile şi libertăţile inculpatului.

Pe de altă parte, instituţiile noi care au fost introduse în 2014 duc cumva la trecerea unor perioade mai lungi pentru rezolvarea unei cauze penale, iar acest lucru, coroborat cu reducerea termenului de prescripţie, generează acum o grămadă de prescripţii în dosarele penale”, a mai declarat Horodniceanu, potrivit căruia, victimele din dosarele penale care se prescriu pot cere daune civile.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi, 25 octombrie, că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.

Mai multe instanţe din ţară au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Instanţa supremă a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News