Liderul Hells Angels, cercetat în America pentru ”activități de raket”, lăsat liber în România

Marti, 26 Iulie 2022, ora 03:40
5490 citiri
Liderul Hells Angels, cercetat în America pentru ”activități de raket”, lăsat liber în România
Liderul clubului moto Hells Angels, lăsat în libertate de Curtea de Apel București pentru bună purtare FOTO Facebook/ HAMC Bucuresti (Arhiva)

Marius Lazăr, șeful clubului de motocicliști Hells Angels București, a fost lăsat în libertate de autoritățile române, fără să mai fie supus niciunei măsuri preventive, deși organele judiciare din SUA îl acuză, printre altele, de ”activităţi de racket”.

Lazăr a fost arestat și în România la finalul anului 2020, alături de cetățenii neo-zeelandezi Matthews Michael Murray și Johnson Marc Patrick, în cadrul dosarului de trafic de droguri și instigare la omor instrumentat de DIICOT.

În paralel cu ancheta din România, Marius Lazăr este acuzat și în America, respectiv de Tribunalul Districtual al Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Est al Statului Texas, pentru săvârşirea infracţiunilor de ”conspiraţie de asociere a unei organizaţii în cadrul căreia să efectueze şi să participe în mod direct sau indirect la administrarea organizaţiei prin activităţi de racket, conspiraţie să importe şi să exporte cocaină şi să producă şi să distribuie cinci kilograme sau mai mult de cocaină cu intenţia, cu bună ştiinţă şi cu credinţa că această cocaină va fi importată în mod ilegal în Statele Unite, conspiraţie la spălare de bani, respectiv să transporte, să transmită şi să transfere, tentativă să transporte, să transmită şi să transfere un instrument monetar sau fonduri dintr-un loc în afara Statelor Unite către un loc sau printr-un loc aflat în Statele Unite, cu intenţia de a promova executarea unor activităţi ilegale”, potrivit portalului Consiliului Superior al Magistraturii.

Autoritățile americane au cerut omologilor români extrădarea în SUA a cetățeanului român însă procedura a fost blocată pentru moment de Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde se află în cercetare o solicitare a celor implicați în acest dosar.

Astfel Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus ca persoana extrădată să nu fie îndepărtată de pe teritoriul României pe întreaga durată a procedurilor desfăşurate în faţa acesteia. Pentru că nu se cunoaște data la care se va soluționa cererea depusă la CEDO, Curtea de Apel București a decis revocarea controlului judiciar, măsură luată pe numele liderului Hells Angels încă din vara anului trecut. Magistrații au apreciat că în perioada cât s-a aflat sub puterea controlului judiciar (opt luni), Lazăr a avut un comportament adecvat și a respectat și și-a asumat obligațiile impuse, în plus a fost dezinteresat să părăsească teritoriul României pentru a se sustrage anchetei.

Controlul judiciar nu se mai justifică

Ca atare Curtea de Apel București a apreciat că măsura controlului judiciar nu mai este necesară și nu se mai justifică. În plus, judecătorii au apreciat că bărbatul locuiește împreună cu familia în România și se află la primul contact cu legea penală.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă. Procurorii au atacat deja la Înalta Curte de Casație și Justiție revocarea controlului judiciar pe numele lui Marius Lazăr, iar decizia finală urmează să fie luată marți, 26 iulie 2022, de un complet special al ÎCCJ.

Marius Lazăr a fost arestat preventiv la București, în noiembrie 2020 împreună cu neozeelandezii Mark Patrick Johnson și Michael Murray Matthews într-o operațiune comună a autorităților americane în colaborare cu procurorii DIICOT și polițiștii de la combaterea crimei organizate.

Infracțiunile reținute de care sunt acuzați sunt trafic transfrontalier de droguri de mare risc, spălare de bani şi instigare la omor calificat.

Potrivit DIICOT, grupul infracțional ar fi responsabil de obţinerea unor cantităţi însemnate de cocaină și metamfetamină în Statele Unite ale Americii şi în alte state şi distribuirea acestor droguri în cadrul Uniunii Europene şi în Noua Zeelandă.

„La data de 18.11.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat 3 acțiuni de prindere în flagrant după cum urmează:

surprinderea a doi cetățeni neozeelandezi, imediat după ce negociaseră plata unei cantități de cocaină, ce urma să fie transmisă în Noua-Zeelandă;

surprinderea, într-un depozit, al unui membru al grupării după ce acesta negociase preluarea unei cantități de cocaină, având ca destinație România;

surprinderea, într-o locație utilizată ca loc de întâlnire al membrilor grupării, a liderului acesteia din România, având asupra sa suma 50.000 euro, în numerar şi actele de proprietate a doua imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România”, se arată în comunicatul DIICOT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Poliția anunță aducerea în țară a 11 infractori urmăriți internațional. Printre cei prinși sunt mai mulți hoți și traficanți de droguri
Poliția anunță aducerea în țară a 11 infractori urmăriți internațional. Printre cei prinși sunt mai mulți hoți și traficanți de droguri
Poliţia Română a adus în ţară 11 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unei pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă, în perioada 8 –...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#DIICOT droguri, #Hells Angels, #America, #cocaina, #traficanti, #Curte Apel Bucuresti , #DIICOT