Cum îți sabotează familia dieta după sărbători. Metode bune de a face față tentațiilor

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 03:49
2023 citiri
Cum îți sabotează familia dieta după sărbători. Metode bune de a face față tentațiilor
Femeia mănâncă salate FOTO: Unsplash.com

Kilogramele în plus acumulate în perioada sărbătorilor îi duce pe mulți cu gândul la diete și sport. Însă multe persoane ajung să renunțe destul de repede din cauză că cei apropiați par să facă tot posibilul pentru a le încurca planurile.

De obicei, începutul de an este și începutul dietelor. Sunt persoane care fie vor să scape de greutatea în plus acumulată după mesele îmbelșugate de Crăciun și Revelion fie și-au promis că ”de la anul” încep un stil de viață sănătos. Însă acest lucru nu este așa ușor cum pare.

”Te apuci de slăbit și mama tocmai face niște prăjituri”

Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice explică de ce este atât de greu să începi diete.

”De multe ori aud în jurul meu replica: „Mănâncă mai puțin dacă vrei să slăbești!”. Oare atât de simplu să fie? Tu, cel care citești acum și care ai încercat sau încerci să slăbești, știi cel mai bine că nu este totul atât de simplu de făcut pe cât este de spus.

Dieta este cu adevărat importantă, dar mişcarea, organizarea meselor şi echilibrul emoţional sunt cel puţin la fel de importante. Puţini dintre noi ţin însă cont de cât sprijin găsești în jurul tău pentru a-ți duce planul la bun sfârșit.

Ai început un program de slăbit și parcă tocmai atunci mama face prăjituri peste prăjituri. Îi spui că tu ești la dietă, iar răspunsul vine prompt: ”Dragă, dacă nu vrei, nu mănânci. Nu le-am făcut pentru tine!”

Ce răspuns poți să-i dai mamei în această situație? Cum să o faci să înțeleagă că îți este greu să te abții când știi că prăjiturile ei sunt delicioase și îți mai și aduc aminte de vremurile copilăriei?”, explică Dr. Laura Ene pe un blog de nutriție.

Trei motive pentru care familia își sabotează dieta

Medicul nutriționist spune că pentru multe persoane, pofta de mâncare este cu adevărat o mare provocare. ”Mai ales când rudele și prietenii nu fac altceva decât să te încurajeze, prin diferite modalități, să mănânci”. Însă, cu puțină voință, poți face față tentațiilor.

Medicul nutriționist explică de ce familia se poartă ca și cum nu și-ar dori să te sprijine atunci când ții dietă:

  • Cei din jur nu ştiu că a-ţi oferi mâncare este o problemă

”Unii oameni pur și simplu nu ştiu cât se chinuie alţii cu pofta de mâncare, mai ales atunci când au hotărât să ţină dietă. Aceşti oameni se imaginează ca fiind în locul tău şi sunt siguri că le-ar fi foarte foame ori că este floare la ureche să guşti doar un pic şi să te întorci la salată.

S-ar putea să fie nevoie să le explici cu blândeţe ce simţi atunci când eşti la dietă iar ei te îmbie cu mâncarea preferată şi modul în care ţi-ar putea fi de ajutor, pentru a nu se tranforma în sabotori fără intenţie”, explică medicul nutriționist.

  • Îşi exprimă afecţiunea şi grija prin oferirea de mâncare

”Pentru că mulţi oameni asociază mâncarea cu iubirea, oferindu-ţi de mâncare este un mod de a-şi arăta afecţiunea. Asigură-i că eşti în regulă şi că, dacă vor să te ajute cu adevărat, ar putea să nu îţi mai ofere de mâncare, ci mai degrabă o vorbă bună, o discuţie despre cum te simţi, ce nevoi ai şi cum anume te-ar putea ajuta mai bine să treci peste provocările pe care le întâmpini”, arată Laura Ene.

  • Îţi testează hotărârea

”Ar putea să vrea să te șicaneze sau să vadă cât de serios eşti în legătură cu regimul tău. Poate părea crud, dar se poate întâmpla. Arată-le cât de hotărât eşti”, mai arată specialista.

Cum să faci față tentațiilor

Pentru că cel mai probabil familia nu percepe că este o problemă atunci când vine cu un platou de prăjituri la persoana care ține dietă, nu ar trebui nici cel care se află în această situație să fie nepoliticos sau agresiv.

”Când alţii te tentează să mănânci, fii ferm şi refuză. Evită să fii agresiv sau să insulţi, chiar dacă suspectezi motive răuvoitoare. Abordarea politicoasă funcţionează cel mai bine. După câteva refuzuri politicoase, majoritatea oamenilor vor învăţa că presiunile lor nu vor merge şi nu te vor mai deranja.

Dacă îţi este greu să fii asertiv, încearcă să anticipezi situaţiile în care alţii te-ar tenta să mănânci. Plănuieşte un răspuns şi exersează-l pentru a fi pregătit să te porţi politicos, dar ferm atunci când momentul respectiv va apărea”, a mai explicat medicul.

Cum îi convingi pe cei din familie să te ajute să ții regim

Și experta în nutriție și fitness, Cori Grămescu a scris pe blogul său despre această problemă a celui care vrea să țină dietă însă nu este sprijinit de ceilalți din familie. Mai grav, cu toții cumpără constant dulciuri și snacksuri nesănătoase, care te sabotează atunci când tu depui eforturi să slăbești.

”Aud asta foarte, dar foarte des când vine vorba de dietele de slăbire. Copiii sau partenerii de viață nu acceptă să facă nicio concesie în privință obiceiurilor de familie. Această situație apare în casele în care nu se cultivă un climat de empatie față de nevoile celorlalți și sistemic cineva își încalcă propriile limite pentru a raspunde solicitărilor din familie.

Pe termen scurt, puteți interveni în felul următor – stabiliți un interval determinat de timp în care le comunicați celor din jur că aveți realmente nevoie de sprijinul lor, să zicem o lună, timp în care îi rugați să nu cumpere în casă dulciuri sau produse care vă ispitesc. Le spuneți clar și faptul că înțelegeți că ei nu sunt la dietă, așa că le propuneți să mergeți de „X” ori pe săptămână la cofetărie sau la înghețată în așa fel încât și poftele lor să fie acoperite. În felul asta veți putea să vă stăpâniți mai ușor poftele și aveți șanse mai mari să urmați o dietă de slăbire”, scrie Cori Grămescu pe site-ul său.

Experta spune că în acest fel ”se creează două premise pozitive – prima, cea în care „uniți” familia în jurul ideii de sprijin reciproc, iar a doua, creați o experiență mai deosebită pentru situațiile în care se dorește a se consuma dulciuri sau produse nu tocmai dietetice. Asta rezolvă problema consumului cronic de astfel de produse, pentru că în principiu dacă nu abuzam de ele, ne putem răsfăța din când în când cu ele mai ales dacă nu avem că obiectiv slăbirea activă”.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#diete, #familia saboteaza dieta, #dr Laura Ene, #Cori Gramescu sfaturi , #dieta