Secretul celor care slăbesc foarte repede. Medic nutriționist: ”Totul este matematică”

Luni, 13 Iunie 2022, ora 04:01
8953 citiri
Secretul celor care slăbesc foarte repede. Medic nutriționist: ”Totul este matematică”
În condiții de stres, unii cedează și își sabotează dieta FOTO: Unsplash.com

Slăbitul pare să fie principala preocupare a multor români, mai ales că în sezonul estival îmbrăcămintea acoperă foarte puțin din corp. Unii s-au apucat de diete de ceva vreme. Alții vor să slăbească rapid. Nutriționiștii spun că totul ține de propria noastră voință.

Dr. Șerban Damian, nutriționist la o clinică din București, a explicat pentru Ziare.com ce este de făcut atunci când vrem să slăbim.

Exceptând problemele medicale ce nu se pot rezolva doar printr-o alimentație corectă, cei care vor să slăbească trebuie să țină cont de nevoile reale ale organismului.

”Mulți cred că știu ce trebuie să facă. Dar este vorba despre matematică”

”Cel mai frecvent este vorba despre o abordare proastă a procesului de scădere în greutate”, a explicat medicul nutriționist Șerban Damian.

Specialistul spune că sunt multe persoane care intră în panică atunci când văd că nu slăbesc deși țin o dietă.

”Oamenii au impresia că știu ce trebuie să facă însă nu abordează corect problema și tocmai din acest motiv, în cele din urmă, ajung la un specialist, un nutriționist, care le face ordine în alimentație.

Aud mulți pacienți care spun că nu mănâncă mult și, totuși, nu slăbesc. Stând de vorbă cu ei și făcând anamneza nutrițională, așa pare la prima vedere, că nu mănâncă mult. De fapt, ei sunt într-o fază de platou, de menținere. Nu mănâncă, într-adevăr, foarte mult dar nici nu consumă energie pentru că sunt sedentari, au muncă de birou, iar nevoile lor energetice sunt foarte joase.

Sunt într-o zonă de echilibru în care în majoritatea timpului mănâncă ok, iar în unele zile, în weekend, de exemplu, mai au anumite excese. Astfel că ajung ca, în medie, aportul lor caloric să fie suficient de mare încât să nu se producă scăderea în greutate. Situație în care, intervenția nutriționistului prin crearea unor regimuri calculate pe nevoile energetice, rezolvă problema.

Îi ajută să scadă în greutate aparent miraculos. Este vorba, până la urmă, de matematică și de a privi din afară situația. Lăsăm la o parte părerile subiective, vorbim pe calcule și, în cele mai multe situații, funcționează”, a explicat medicul nutriționist.

Emoțiile puternice pot sabota slăbitul

Însă un alt dușman pândește din umbră momentul în care poate sabota dieta celor care sunt în plin proces de slăbire sau a celor care încearcă să se apuce de slăbit.

”În al doilea rând putem vorbi despre problemele de natură emoțională care îi fac pe oameni să nu poată să se organizeze, să se concentreze asupra unor principii de alimentație sănătoasă, supra ordonării vieții, pentru că există alți factori în viața lor care îi disturbă.

Au probleme de familie, probleme de serviciu, etc, de multe ori trecătoare. De aceea este vorba și de timming pentru că oamenii, în unele momente ale vieții lor, pot urma un program și pot slăbi conform planului, iar în alte momente pur și simplu după câteva zile sau săptămâni își dau seama că nu pot să se concentreze să mănânce așa cum trebuie, din cauza anumitor emoții sa situații.

Unii cedează și mănâncă dulce în mod excesiv sau consumă alcool, lucruri care le sabotează dieta.

Iar în aceste condiții, pentru că este nevoie să slăbească atunci, nu să aștepte până se redresează emoțional, este nevoie de un psiholog pentru că poate să-i aducă într-o zonă în care s-ar putea concentra și asupra problemelor de greutate.

Unii oameni sunt mai puternici, pot să treacă mai ușor peste problemele emoționale. Se spune că nu contează neapărat de cât de mare este stresul ci de cât de bine îi faci față și cum îl percepi. De exemplu, divorțul este pentru unii oameni un stres extraordinar de mare, iar pentru alții nu este deloc așa.

Acestea ar fi principalele două probleme identificare de mine. Într-o foarte mică măsură sunt și situații de natură medicală”, a explicat Dr. Damian Șerban.

Lăsatul de fumat îngrașă?

Deși știu că este un obicei extrem de nociv, mulți amână momentul renunțării la fumat de teamă să nu se îngrașe.

”De cele mai multe ori, problema apare la fumătorii care se lasă de fumat și ajung să substituie fumatul cu dulcele sau cu mâncatul excesiv. Sunt prinși între ciocan și nicovală. Pe de o parte sunt și ei conștienți că fumatul este nociv și că trebuie să renunțe la țigări, iar pe de altă parte, dacă renunță, ajung să se îngrașe. Astfel că aici este nevoie de răbdare, de eliminarea treptată a nicotinei și de controlul alimentației”, a explicat medicul nutriționist Șerban Damian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#diete slabit, #stres slabire, #fumat, #dr Serban Damian nutritionist , #dieta