Dieta desemnată pentru al șaptelea an consecutiv cea mai sănătoasă din lume. Care este cea mai proastă

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 22:39
5822 citiri
Dieta desemnată pentru al șaptelea an consecutiv cea mai sănătoasă din lume. Care este cea mai proastă
Persoană care mînâncă sănătos FOTO Unsplash

Experții spun că cele mai bune diete sunt ușor de urmat, nu sunt restrictive și se concentrează pe alimentele neprocesate.

Dieta mediteraneană a fost clasată ca fiind cea mai sănătoasă modalitate de alimentație de către US News & World Report. Planul alimentar este flexibil, plin de alimente integrale și plante și este asociat cu beneficii pentru longevitate.

Sunt motivele pentru care a câștigat locul întâi general pentru al șaptelea an consecutiv, conform clasamentelor anuale ale US News & World Report.

Aceasta pune accent pe alimente integrale, neprocesate, grăsimi sănătoase și o mulțime de plante, incluzând ingrediente precum ulei de măsline, cereale integrale, leguminoase, fructe de mare, frunze verzi și alte legume.

Clasamentele dietelor de către US News & World Report sunt efectuate anual de către un grup de experți, inclusiv medici, dieteticieni și cercetători în pierderea în greutate.

Locul întâi în 7 categorii

Aceștia evaluează dietele populare, inclusiv programele comerciale precum WeightWatchers, pe baza factorilor precum completitudinea nutrițională, sustenabilitatea pe termen lung și cât de ușor este de urmat. Analiza rezultată este utilizată pentru a crea clasamente pentru 11 categorii diferite, variind de la "Cea mai bună pentru pierderea în greutate" la "Cea mai bună pentru diabet" la "Cea mai potrivită pentru familie".

În acest an, dieta mediteraneană a dominat, clasându-se cel mai bine din toate punctele de vedere și ocupând locul întâi în alte șapte categorii.

De ce este atât de sănătoasă dieta mediteraneană? Dieta mediteraneană se bazează pe obiceiurile alimentare tradiționale din unele părți ale Greciei, Italiei și Spaniei și este bogată în alimente precum ulei de măsline, cereale integrale, nuci și semințe, leguminoase și pește gras.

Experții i-au acordat note maxime pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii, ușurința în urmarea sa și bogăția de opțiuni nutritive.

Partea din procesul de clasificare a dietelor implică evaluarea dovezilor privind beneficiile potențiale ale unei diete (sau efectele secundare), cum ar fi studiile științifice.

Se suprapune cu obiceiurile alimentare pentru longevitate

Cercetările ample privind dieta mediteraneană sugerează că aceasta ar putea îmbunătăți sănătatea inimii, susține pierderea în greutate și chiar preveni declinul cognitiv.

De asemenea, dieta se suprapune cu obiceiurile alimentare pentru longevitate. Mai multe regiuni mediteraneene sunt cunoscute ca Zone Albastre, zone ale lumii în care oamenii trăiesc cele mai lungi și sănătoase vieți, conform cercetătorului Dan Buettner.

Așa-numiții SuperAgers, care trăiesc până la 100 de ani sau chiar mai mult, adesea urmează principii similare cu dieta mediteraneană, consumând multe carbohidrați complecși precum fasolea și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline.

Dieta DASH este un concurent

Surclasarea dietei mediteraneene pentru locul de top este o provocare dificilă.

Dieta DASH este un concurent: clasată pe locul doi în general în acest an, unii experți au sugerat că ar putea fi chiar mai sănătoasă deoarece oferă mai multe îndrumări privind consumul de sare și alcool, conform Asociației Americane de Cardiologie.

Pentru experții US News & World Report, dieta mediteraneană a rămas în frunte în categorii precum ușurința în urmarea sa, adecvată pentru familie și concentrată pe alimente de origine vegetală.

Dar există potențial pentru ca o altă dietă să obțină locul întâi, dacă ar combina cele mai bune părți ale dietei mediteraneene și ar compensa principalul său dezavantaj, a declarat Gretel Schueller, redactorul șef de sănătate la US News & World Report, pentru Business Insider anul trecut.

Ea a spus că multe dintre planurile alimentare cele mai sănătoase sunt similare dietei mediteraneene în sensul că pun accent pe alimentele integrale, neprocesate, evită restricțiile sau numărătoarea riguroasă a caloriilor și au o balanță între carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi.

Cu toate acestea, există o zonă în care dieta mediteraneană are unele deficiențe, cel puțin așa cum este în mod obișnuit urmată - toată acea flexibilitate poate să te lase să iei multe decizii pe cont propriu, lucru care poate fi mai dificil decât unele dintre ghidările concentrate și responsabilitatea grupurilor din alte programe.

"Toate dietele de top îndeplinesc acele criterii," a spus Schueller. "Poate vom obține cele mai bune elemente de suport comunitar și din dieta mediteraneană."

Care este cea mai proastă dietă?

Dieta mediteraneană primește puncte pentru abordarea sa flexibilă și nelimitată a alimentației. În contrast, unele dintre cele mai slab clasate diete sunt restrictive, ceea ce le face dificil de menținut în timp.

Încercarea de a interzice anumite alimente sau de a elimina întreaga grupă de alimente poate avea efecte negative, deoarece te poate face să îți dorești și mai mult acele alimente și, în cele din urmă, să renunți la dietă, în plus, poți să pierzi unii nutrienți.

Dar clasamentele reflectă și faptul că reguli mai stricte în alimentație pot duce cel puțin la rezultate pe termen scurt: dieta keto a fost clasată pe primul loc pentru pierderea rapidă în greutate, urmată de dieta Atkins, care are o abordare similară, cu conținut scăzut de carbohidrați. Ambele planuri reduc drastic carbohidrații în favoarea grăsimilor din dietă.

Anterior, dieta keto a fost clasată și ca fiind cea mai slabă în general, din cauza preocupărilor că poate elimina sursele potențial sănătoase de carbohidrați, precum cerealele integrale și fructele, și poate include prea multe grăsimi saturate. Cercetările recente au sugerat și că keto ar putea fi o opțiune viabilă pentru tratamentul diabetului, însă și că ar putea fi posibil să urmezi o versiune mai sănătoasă a dietei keto, care include legume cu frunze verzi și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați. Ca urmare, experții au acordat keto note ușor mai bune decât înainte.

Acum, onoarea discutabilă pentru cea mai slabă clasare merge către dieta raw food - care este exact ceea ce pare. Aceasta a primit note scăzute pentru că este inutil de restrictivă și dificil de urmat pe termen lung, scrie businessinsider.com.

Altele din primele cinci poziții cele mai slabe includ programele Herbalife și Slimfast, care se bazează pe shake-uri și batoane procesate în loc de obiceiuri sănătoase, și dieta Dukan, o tendință cu presupuși fani celebri și perioade de restricție intensă.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#dieta sanatoasa, #dieta mediteraneana, #cea mai buna, #dieta keto slabire, #cea mai proasta, #top, #longevitate , #dieta