Washington Post: Povestea unui orfan roman "irecuperabil", adoptat de americani in '90

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 20:28
8503 citiri
Washington Post: Povestea unui orfan roman "irecuperabil", adoptat de americani in '90
Foto: Washington Post

Izidor Ruckel a fost unul dintre cei 180.000 de copii tinuti in conditii groaznice in orfelinatele din Romania, dar si unul dintre norocosii care au avut sansa sa fie adoptati de o familie de americani.

Acum are 32 de ani, inca este mic de inaltime, are parul scurt si privirea inca bantuita de amintiri, scrie intr-un amplu reportaj Washington Post.

In anii aceia, tot ce-si dorea era sa scape de orfelinat. Ca adolescent proaspat adoptat, a facut tot ce a putut ca o parte din prietenii sai din casa de copii sa ajunga si ei in America. Ca adult, a devenit un activist pentru drepturile zecilor de mii de copii orfani care inca sunt institutionalizati in Romania.

Dupa un documentar realizat de televiziunea americana ABC in anii '90, mii de americani au vrut sa adopte copii romani. 121 au fost luati din orfelinate in 1990. In 1991, numarul lor s-a ridicat la 2.594.

Americanii au putut sa adopte pana in 2004, cand Romania a interzis adoptiile internationale din cauza banuielilor ca multi copii devenisera victime ale traficantilor de copii si organe. Pana atunci, aproape 8.000 de copii fusesera adoptati.

Izidor a povestit cum era viata lui in Spitalul pentru Copii Irecuperabili din Sighetu Marmatiei. "Daca faceai ceva ce nu le convenea, te indopau de medicamente, te bateau sau te puneau in camasa de forta, orice ca sa iti inchida gura", spune tanarul al carui scalp e plin de cicatrici.

La varsta de 11 ani, Izidor a avut norocul sa fie luat din acel iad de o familie americana. Acum traieste in Denver, statul California, unde are doua slujbe. A treia lui slujba e sa fie "orfan profesionist".

Impreuna cu un alt fost copil adoptat din Romania, vrea sa faca un documentar despre orfanii din prezent. Pentru asta, incearca sa stranga donatii de 30.000 de dolari.

"Un astfel de material poate schimba cursul istoriei pentru generatia urmatoare", spune Izidor, care a vizitat cateva orfelinate din Romania.

Conditiile s-au imbunatatit, dar, spune el, multi dintre copii sunt neglijati si abuzati. In plus, cand acesti copii cresc, nu prea exista cine sa-i ajute sa se integreze in viata de adult. Multi sfarsesc pe strazi, dati afara din chiar institutiile care i-au adapostit pana atunci.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#orfan roman adoptat SUA, #Roman adoptat America irecuperabil, #Copil roman irecuperabil adoptat americani , #romani SUA