Vocea Rusiei: Problema rromilor divizeaza Europa

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 11:34
2878 citiri
Vocea Rusiei: Problema rromilor divizeaza Europa

Aparatorii drepturilor omului acuza statele europene ca sunt incapabile sa protejeze rromii care locuiesc pe teritoriul lor. Amnesty International transmite ca rromii sunt expusi "la amenintari cotidiene de expulzare fortata si de agresiune".

"In loc sa recunoasca aceasta situatie rezultata din incapacitatea de a asigura rromilor respectul drepturilor omului, anumiti lideri europeni prefera sa-i acuze chiar pe rromi", se arata intr-un raport al acestei organizatii umanitare, citat de editia franceza a Vocii Rusiei.

Situatia este ilustrata de un articol dintr-un ziar suedez, "Dagens Nyheter", potrivit caruia in Suedia cersetorii sunt in mare parte rromi romani. Chiar daca cele mai mari tari europene acorda prin intermediul UE o asistenta financiara imensa Romaniei, conform sursei citate, au fost alocate doar sume minime pentru a imbunatati conditiile de viata ale populatiei rrome din interiorul tarii si pentru a diminua migratia rromilor in Occident.

Uniunea Europeana, pentru incluziunea rromilor: Educatia e singura solutie!

In aceeasi masura, acest lucru este valabil si pentru alte tari precum Slovacia si Ungaria, precum si alte state din Europa de Est. Vecinii occidentali ai acestor tari le-au amenintat cu toate sanctiunile posibile, mergand chiar pana la excluderea din Uniunea Europeana, daca nu se rezolva problema rromilor, mai scrie Vocea Rusiei.

Analistul politic si director al Centrului pentru conflicte etnopolitice si interetnice al Institutului Europei, Pavel Kandel, estimeaza ca fobia de rromi este bazata pe motive obiective.

Daily Mail: Tiganii care vin in Marea Britanie stiu exact cum sa castige mii de euro fara munca

"Aderarea tarilor din Europa de Est (in Ungaria, Romania si Slovacia se afla majoritatea rromilor europeni) la Uniunea Europeana a oferit rromilor mari oportunitati sa se deplaseze liber in tarile unde nivelul de viata este superior si unde exista o retea ramificata de asistenta sociala.

Chiar daca nu beneficiaza de alocatii sociale, rromii au in aceste tari multe posibilitati de a-si creste nivelul de trai prin procedurile lor obisnuite. De aici, migratia lor masiva catre Occident. De aici, reactia violenta in egala masura a populatiei si a autoritatilor occidentale", spune Pavel Kandel.

Guvernul Frantei a demisionat - noul premier nu vrea Romania in Schengen si "mizeria Europei"

Vocea Rusiei mai scrie ca nu este surprinzator ca, in ultimii ani, opinia publica occidentala merge catre dreapta. Iar politica urmeaza sociologia. Noul prim-ministru francez Manuel Valls este recunoscut pentru luarile sale de pozitie intransingente fata de rromii nomazi din Europa de Est.

Probabil, problema rromilor nu are o solutie rapida si civilizata. Eforturi considerabile sunt necesare pentru ca politica guvernelor nationale sa fie bine reflectata si echitabila fata de toate etniile care locuiesc pe teritoriul sau, dar si pentru ca mentalitatea societatii europene sa fie dispusa la intelegere reciproca si la compromisuri rezonabile, incheie sursa citata.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#rromi divizeaza Europa, #problema rromi UE, #problema rromi Europa , #rromi strainatate