"Vin romanii!" - Documentarul care vrea sa convinga britanicii ca imigrantii nu sunt niste ticalosi (Video)

Joi, 05 August 2021, ora 17:2313409 citiri
"Vin romanii!" - Documentarul care vrea sa convinga britanicii ca imigrantii nu sunt niste ticalosi (Video)
Foto: BBC

Documentarul "The Romanians are Coming (Vin romanii - n. red.) ", difuzat de postul britanic Channel 4, care isi propune sa ia apararea imigrantilor romani sositi in Regat, desi provocator, in cele din urma nu a reusit sa aduca un argument serios si nu este deloc convingator, arata The Telegraph.

"Sunt poate sute de mii de romani care lucreaza in Regatul Unit si am de gand sa va spun povestea unor ticalosi (a**holes in engleza - n. red.) ca mine care au venit sa va ia joburile", spune Alex Fechete Petru, in primul episod din documentarul-serial despre romanii din UK.

Acesta foloseste, bineinteles, ironic cuvantul ticalos, ca o aluzie la mentalitatea unor politicieni britanici, care se asteptau la un val de imigranti romani cand au fost ridicate restrictiile de munca, la inceputul anului trecut, relateaza The Telegraph.

The Economist, despre valul de imigranti romani in Marea Britanie, care n-a mai fost

"Si voi, britanicilor, ati innebunit, de parca eram niste talibani sau ceva de genul asta", continua Alex, chiar si mai lipsit de tact de aceasta data.

La fel ca majoritatea romanilor prezentati in documentar, Alex este simpatic, rezonabil si crede ca fiecare trebuie sa munceasca pentru a-si castiga existenta.

"Cand vad talhari pe strada, sunt rusinat ca sunt tigan si, desi urasc partidul Ukip si pe Farage (Nigel Farage, liderul Ukip - n. red.), sunt de acord ca acesti talhari trebuie trimisi acasa", continua Alex, in documentarul Channel 4.

Argumentul prezentat in primul episod este acela ca romanii vin in Marea Britanie cu intentia de a munci si de a scapa de saracia de acasa. "Pentru a demonstra asta, ne-am intalnit cu mai multi romani proaspat sositi in UK, care locuiesc pe strada. 'Nu trebuie sa fii un ticalos (a**hole - n. red.) ca sa fii pe strada', ne-a informat Alex, dupa care l-am urmat. De asemenea, am facut o scurta calatorie si pentru a vedea cu ochii nostri un sat romanesc de 'ticalosi', dupa care am urmat trei imigranti romani care au plecat cu autocarul catre Liverpool, in cautarea unei vieti mai bune", prezinta Gerard O'Donovan, de la The Telegraph, documentarul despre romani.

Rezultatul, crede jurnalistul, a fost un film care, desi prezinta oameni interesanti, pur si simplu nu a iesit atat de serios cum si-ar fi dorit creatorii sai.

Documentarul zugraveste un tablou al imigrantilor romani care este exact opusul a ce isi dorea de fapt filmul sa transmita.

"Nici macar pentru un privitor empatic ca mine, filmul nu a reusit sa isi sustina argumentul cum ca 'imigrantii din tarile din UE fac bani pentru Marea Britanie'. Sper ca celelalte doua episoade vor fi mai convingatoare, desi ma indoiesc serios", conchide jurnalistul de la The Telegraph.