Vezi conditiile in care pot munci romanii in cele zece state UE cu restrictii

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 23:19
10310 citiri
Vezi conditiile in care pot munci romanii in cele zece state UE cu restrictii
Foto: The Guardian

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fara Romania) aplica restrictii cetatenilor romani pe piata muncii, acestora adaugandu-li-se si alte state europene precum Norvegia sau Elvetia.

Libera circulatie pe piata muncii este un drept fundamental care permite cetatenilor unui stat membru sa munceasca intr-o alta tara UE in aceleasi conditii ca si cetatenii autohtoni.

Potrivit legislatiei comunitare, este posibila restrictionarea liberei circulatii pe piata muncii pentru cetatenii din statele nou-intrate in UE. Restrictiile pot fi aplicate pentru o perioada de maximum 7 ani, astfel ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, limitarile impuse pe piata muncii mai pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restrictiilor impuse pe piata muncii pana la 31 decembrie 2011, cand tarile care inca mentin limitarile trebuie sa notifice Comisia Europeana in privinta unei decizii.

Tarile UE care aplica in continuare restrictii romanilor pe piata muncii, la cinci ani de la aderarea la Uniune sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.

Spania, care alaturi de Portugalia, Ungaria si Grecia, renuntase la aplicarea restrictiilor incepand cu 1 ianuarie 2009, a decis reintroducerea acestora in vara, motivand ratiuni economice legate de rata de somaj la nivel national de aproximativ 20%. Pana in prezent, Marea Britanie si Olanda au anuntat prelungirea restrictiilor pana la sfarsitul lui 2013.

Romanii, fata cu restrictiile

Potrivit datelor EURES, romanii si bulgarii care doresc sa munceasca in Austria au in continuare nevoie de un permis de munca (Beschaftigungsbewilligung), ce trebuie solicitat de catre angajator. Odata ce lucratorul a fost angajat legal pe o perioada de un an, accesul liber pe piata muncii va fi confirmat de catre Serviciul Pietei Muncii (Arbeitsmarktservice) competent la nivel local.

Membrii de familie care locuiesc in Austria vor avea drept la acces liber pe piata muncii numai dupa 18 luni. Acest drept expira in cazul parasirii Austriei pentru o perioada care nu are caracter temporar.

In Belgia, potrivit datelor EURES, restrictiile pentru romani se vor mentine, cel putin pana la 31 decembrie 2011. Pentru a putea munci in Belgia, romanii trebuie sa se afle in posesia unui permis de munca. Pentru a obtine permis de munca este necesar ca un angajator din Belgia sa inainteze autoritatilor competente o cerere pentru a obtine autorizatia de munca pentru cetateanul in cauza. Odata ce autorizatia de ocupare este obtinuta de angajator, lucratorul va obtine si el permisul de munca.

Elvetia nu este tara membra UE, dar impune unele dintre cele mai dure restrictii cetatenilor romani. Astfel, cei care doresc sa stea in aceasta tara mai mult de trei luni au nevoie de permis de sedere, iar in cazul in care vor sa se angajeze, romanii si bulgarii au nevoie si de un permis de munca, chiar si atunci cand doresc sa lucreze pe o perioada mai mica de trei luni.

Restrictiile se vor mentine pana la 31 mai 2016 si ar putea fi prelungite pana in 2019. Practic, pana la 31 mai 2016, cetatenilor bulgari si romani li se permite intrarea pe piata muncii exclusiv sub rezerva a trei restrictii: controlul respectarii principiului prioritatii nationale (au prioritate cetatenii elvetieni si cetatenii strainii aflati deja pe piata elvetiana a muncii) ; controlul conditiilor de salarizare si de munca; numarul maxim, stabilit separat si marit in fiecare an, al permiselor de sedere de scurta durata si al permiselor de sedere.

Franta a impus la randul sau restrictii romanilor si bulgarilor pe piata muncii, care vor fi mentinute cel putin pana la 31 decembrie 2011. Potrivit EURES, angajatorii francezi pot beneficia de o procedura de introducere a mainii de lucru straine simplificata pentru 61 de meserii repartizate in sapte mari domenii de activitate.

Un solicitant de munca nu poate veni in Franta spontan pentru a cauta un loc de munca. Piata franceza a muncii nefiind deschisa, inscrierea la oficiile franceze pentru ocuparea fortei de munca nu este posibila.

In Germania, romanii si bulgarii pot solicita un loc de munca numai daca detin un permis de munca UE eliberat de Bundesagentur fur Arbeit (Agentia Federala a Muncii) (BA) si pot fi angajati numai daca poseda un astfel de permis.

Cetatenii noilor state membre au prioritate fata de cei din tari terte care ajung in Germania pentru a solicita un loc de munca. Nu mai este necesar ca acesti lucratori sa posede permis de sedere, in conformitate cu Freizugigkeitsgesetz/EU (Regimul liberei circulatii/UE).

Irlanda mentine la randul sau restrictiile pe piata muncii, astfel ca romanii si bulgarii care vor sa se angajeze vor avea in continuare nevoie de un permis de munca. Legislatia irlandeza prevede insa ca oricare dintre acesti cetateni care se aflau in Irlanda la data aderarii, respectiv la 1 ianuarie 2007, de cel putin 12 luni si care detineau un permis de munca valabil pentru aceasta perioada, nu vor mai fi supusi acestor restrictii, ci, impreuna cu familiile lor, vor avea acces nelimitat la piata fortei de munca si la Serviciile nationale de ocupare a fortei de munca.

In Italia, Guvernul aplica dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand de la data aderarii, la 1 ianuarie 2007. Nu exista nicio restrictie insa in ceea ce priveste muncitorii liber profesionisti.

Dispozitiile tranzitorii prevad deschiderea pentru urmatoarele sectoare: agricultura, servicii hoteliere si turism; servicii casnice si servicii de ingrijire; constructii; inginerie; management si munca inalt calificata; munca sezoniera.

Romanii care doresc sa munceasca in Luxemburg sunt de asemenea nevoiti sa obtina un permis de munca, aceasta tara introducand un regim tranzitoriu de la 1 ianuarie 2007. Autoritatile luxemburgheze au decis ca in cazul anumitor sectoare permisul de munca sa fie acordat cu bunavointa absoluta resortisantilor bulgari si romani, in conformitate cu o procedura minimala si simplificata, fara ca obligativitatea permisului de munca sa fie insa abolita. Sectoarele vizate de aceasta deschidere sectoriala sunt agricultura, viticultura si domeniul hotelier.

De asemenea, in Malta fiecare muncitor care vine din tara sa de origine are nevoie de un permis de munca pentru a putea intra pe piata fortei de munca.

Guvernul de la Londra, care a decis la randul sau aplicarea de restrictii de la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, a anuntat, miercuri, ca va prelungi aceste limitari pana la sfarsitul anului 2013. Marea Britanie va deveni astfel, unul dintre statele UE care au impus si mentinut in cazul Romaniei si Bulgariei perioada maxima de 7 ani de restrictii. Guvernul olandez a decis de asemenea, saptamana trecuta, sa prelungeasca restrictiile pentru romani si bulgari cu inca doi ani.

Spania reprezinta un caz particular si o premiera in UE. Dupa ce a decis, initial, in 2009, eliminarea restrictiilor pe piata muncii, Guvernul de la Madrid a revenit asupra deciziei in vara acestui an, limitand accesul romanilor pe piata muncii cu incepere de la 1 august. Decizia Spaniei a fost aprobata de Comisia Europeana, iar Guvernul de la Madrid a dat asigurari ca este vorba despre o situatie temporara, generata de rata mare a somajului din Peninsula Iberica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#romani munca strainatate, #restrictii piata muncii romani, #tari UE restrictii munca , #romani munca
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Boc cauta de lucru in UE...la fel geonel!