Povestea unui roman blocat de 2 luni in Insulele Cayman. Ce mesaj are pentru autoritati

Joi, 28 Mai 2020, ora 13:34 15970 citiri
Foto: Arhiva Pixabay

Un tanar roman este blocat, de mai bine de doua luni, in Insulele Cayman, aflate in largul coastelor sudice ale SUA, in apropiere de Cuba.

Ovidiu Panzariu a mers la munca pe aceasta insula exotica, unde a lucrat pentru un renumit lant hotelier. Odata cu izbucnirea pandemiei, insa, si-a pierdut locul de munca, iar toate zborurile catre Europa au fost anulate. In aceeasi situatie se afla cateva sute de alti lucratori blocati pe aceasta insula, printre care si zeci de romani.

"In aceste doua luni", spune Ovidiu, "nu am primit niciun fel de ajutor de la autoritatile romane. Totul este nesigur si avem nevoie ca statul roman sa spuna o data exacta la care isi va deschide spatiul aerian pentru a ne putea intoarce acasa.

Pe 22 martie a fost ultimul zbor care a plecat din Insulele Cayman. De atunci tot incercam sa cautam zboruri. Situatia e ca a tuturor romanilor care sunt plecati si care nu pot veni acasa...", transmite tanarul roman blocat in Insulele Cayman inca din luna martie.

El a explicat ca a avut noroc cu chiria, pentru ca angajatorul a acoperit o parte din costuri, insa e dificil sa revina in tara, pentru ca zborul spre Romania depinde de UK.

Intrebat daca autoritatile romane i-au oferit un sprijin, Ovidiu Panzariu a raspuns: "Un demers clar e prea mult spus. Am avut o discutie cu cineva din ambasada Romaniei din Marea Britanie si mi s-a spus ca in cel mai bun caz ei pot sa imi dea informatii in legatura cu niste zboruri care sa ocoleasca Marea Britanie.

Ei aveau informatii inca de acum o saptamana ca zborurile spre Romania vor fi anulate inca 15 zile. Mi-au dat informatii in legatura cu inca alte doua zboruri pe care as putea sa le cumpar, dar asta nu m-a ajutat".

Iata ce mesaj are romanul pentru autoritatile din tara:

"Am un mesaj pe cat mai simplu cu putinta. Sa ia o decizie si sa se tina de ea. Aici sunt deja anumiti oameni, companii si inclusiv guvernul caymanez care ne ajuta activ in a ajunge acasa. Numai ca ei nu au nicio putere atat timp cat granitele sunt inchise.

Daca tot spui ca le deschizi la 15 mai, apoi la 29 mai, dupa aceea la 15 iunie. Nu se poate sa cumparam bilete mereu si dupa aceea sa se anuleze. Daca ar avea un mesaj consistent si clar, de exemplu, ca acum la 15 iunie se vor deschide granitele, ar fi OK, mai ales ca am putea ajunge acasa.

Este foarte frustrant sa stii ca ai biletul luat si ca nu poti zbura spre casa, pentru ca mereu se reevalueaza regulile de venit acasa si regulile aeriene".

Citeste mai multe despre Un roman este blocat de doua luni la 10.000 de km de casa. Apel disperat catre autoritatile romane pe site-ul RFI Romania.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News