Un medic francez gazduieste zeci de rromi intr-una dintre casele sale

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 22:26
3334 citiri
Un medic francez gazduieste zeci de rromi intr-una dintre casele sale
Foto: Liberation

Un medic francez dintr-un oras din nord-vestul Frantei gazduieste intr-o cladire a sa zeci de rromi romani care au fost evacuati de autoritati dintr-o tabara.

"Doctorul a salvat-o pe mama mea. Ar fi murit daca ar fi dormit afara", povesteste Geanina Nicola, in varsta de 15 ani, una dintre zecile de persoane care au gasit refugiu intr-o casa goala din Roubaix, din apropiere de Lille, informeaza agentia AFP, citata de Liberation.

Cladirea apartine medicului lor generalist, fiind de fapt compusa din 400 de metri de cabinete medicale abandonate. Casa se afla intr-un cartier sarac al orasului si a fost transformata in locuinta sociala, zeci de rromi romani mutandu-se aici dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, au fost nevoiti sa paraseasca tabara in care se aflau, cu tot cu saltele si televizoare. Oamenii urmeaza sa petreaca iarna aici.

Medicul Christophe Lamarre este cel care va plati curentul si apa cladirii, care are mai multe chiuvete, patru toalete si un dus.

"Am facut un juramant. Fiind medicul lor, sunt obligat sa gasesc o solutie", spune barbatul in varsta de 47 de ani.

Francezii vor sa faca sat special pentru rromi, in Paris

Totul a inceput la sfarsitul lunii septembrie, cand fortele de ordine au evacuat o tabara din apropiere. Medicul, care trata pacienti rromi de cateva luni la cabinetul sau din centrul orasului, a venit la fata locului si a gasit pe trotuar o familie pe care o cunostea, compusa din sase persoane dintre care una era bolnava.

In lipsa unei solutii pentru relocarea rromilor, doctorul s-a gandit la vechiul sau cabinet, care ii apartine in continuare: "I-am instalat acolo pentru un weekend si le-am cerut sa nu spuna nimic nimanui".

Ulterior, a adus in casa alte doua familii cu probleme de sanatate. Repede, insa, au venit alti rromi, de peste tot: "Probabil doua sute de persoane, am fost complet depasit".

In prezent, in jur de 50 de pesoane locuiesc in cladirea abandonata - cele trei familii initiale si "cei mai fragili" dintre rromii sositi apoi: numerosi copii cu varste fragede si o femeie insarcinata.

Cum vad rromii Franta si viitorul lor - reportaj Le Monde

Familia Cantaragiu, formata din opt persoane, locuieste intr-un fost cabinet, cu o suprafata de 15-20 de metri patrati, mobilat cu "obiecte gasite": frigider, covoare, saltele, mese de cafea.

Copilul cel mic, Pavel, este tetraplegic, in timp ce sora sa in varsta de 12 ani, Loisa, are probleme cu inima. Aceasa spune ca este mai bine in noua locuinta decat in tabara, unde era soareci mari, in timp ce tatal sau ridica din umeri: "Vrem o noua casa. Este prea stramt".

Noii locuitori au probleme insa cu vecinii furiosi, care au amenintat ca vor da foc cladirii, potrivit lui Lamarre.

Intr-o camera cocheta aflata la primul etaj, Carmen, in varsta de 21 de ani, multumeste medicului care le-a oferit o casa. Medicul nu vrea ca fotele de ordine sa evacueze in intregime locul, pe masura ce temperaturile scad: "Nu vreau ca bolnavii - cele trei familii instalate initial - sa iasa afara".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#medic francez rromi romani, #rromi romani cladire doctor Franta, #rromi romani evacuati Franta , #rromi strainatate