Austria si Ungaria ii lasa pe romanii blocati la granita sa vina in tara. Un "coridor umanitar'' se deschide pentru cateva ore

Marti, 17 Martie 2020, ora 20:51
15674 citiri
Austria si Ungaria ii lasa pe romanii blocati la granita sa vina in tara. Un "coridor umanitar'' se deschide pentru cateva ore
Foto: Arhiva Ziare.com

Un 'coridor umanitar' pentru romanii care vor sa treaca din Austria in Ungaria pentru a reveni in tara va fi deschis marti, de la ora locala 21.00, pana miercuri la 06.00 (22.00-07.00 orele Romaniei), a declarat ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, intr-o conferinta de presa, potrivit agentiei APA.

Pana la miezul noptii, aceasta posibilitate le va fi deschisa si cetatenilor bulgari, a precizat el.

Ungaria si-a inchis granitele pentru romani, ceea ce a facut sa existe mari probleme la punctele de trecere a frontierei, a comentat ministrul Nehammer. Pentru rezolvarea lor, va fi deschis un coridor, a precizat el.

Potrivit acestuia, probleme exista si la granita Austriei cu Germania, in prezent inregistrandu-se cozi de 15-20 km la punctul de trecere Suben. 'Colaboram cu autoritatile germane pentru a rezolva situatia', a afirmat Karl Nehammer.

Ungaria anuntase putin mai devreme, prin seful diplomatiei Peter Szijjarto, ca va deschide o ruta de tranzit pentru cetatenii romani si bulgari blocati la granita austriaco-ungara, ca masura de exceptie, aplicata o singura data in cursul noptii de marti, la solicitarea ministrilor de externe roman si bulgar.

Si Ministerul Afacerilor Externe roman a informat, intr-un comunicat de presa, ca autoritatile ungare vor permite cetatenilor romani tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria in intervalul 17 martie ora 21.00 - 18 martie ora 5.00, ora Ungariei. Astfel, cetatenii romani vor putea reveni in Romania pe traseele rutiere indicate de autoritatile ungare, urmand sa fie redirectionati catre patru puncte de frontiera pentru intrarea in Romania, respectiv: Nadlac1, Nadlac 2, Bors si Cenad.

MAE precizeaza ca este vorba de o masura unica, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, in vederea revenirii in Romania, fiind valabila doar in acest interval.

Totodata, MAE face apel la cetatenii romani sa dea dovada de calm si responsabilitate, sa urmeze cu atentie instructiunile autoritatilor ungare si regulile rutiere astfel incat sa revina in siguranta in tara.

Ungaria si-a inchis de marti frontierele pentru cetatenii straini, permitandu-le doar propriilor cetateni sa intre in tara.

Deciziile mai multor tari de a-si inchide granitele ii afecteaza pe romanii care incercau sa ajunga acasa. De luni seara si pana marti dimineata inclusiv, sute de romani au ramas blocati la granita dintre Austria si Ungaria dupa ce tara vecina si-a inchis frontierele pentru cei care nu sunt de nationalitate maghiara.

Sunt mii de romani blocati la granita Austriei cu Ungaria, dupa ce Viktor Orban a inchis frontierele (Video)

Canalul public M1 a transmis ca cetateni straini au blocat punctul de trecere Nickelsdorf-Hegyeshalom, de la granita cu Austria, pentru a convinge autoritatile ungare sa deschida frontiera. Potrivit corespondentului M1, 60-70 de persoane au coborat din vehicule in jurul pranzului si de atunci blocheaza intrarea camioanelor cu marfuri. La Hegyeshalom s-au format cozi de 20 km de masini si camioane, iar soferii trebuie sa astepte trei ore pentru a intra in Ungaria, a transmis politia nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#coridor Austria Ungaria romani coronavirus , #romani strainatate
Comentarii
Poza tata
tata
rank 5
Mai bine ramaneau in
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Mai bine conectarea singurei Capitale rămase în afara sistemului