Tabara de rromi din Romania de langa Paris, camp de lupta cu autoritatile franceze

Luni, 17 August 2015, ora 12:28
8115 citiri
Tabara de rromi din Romania de langa Paris, camp de lupta cu autoritatile franceze
Foto: Ziare.com

Autoritatile franceze continua evacuarea fortata a rromilor din jurul marilor orase, circa 80 de familii de langa Paris fiind obligate sa paraseasca locul in care se instalasera.

Evacuarile au loc in suburbia din nordul Parisului La Courneuve, unde se afla cea mai veche mahala franceza, cunoscuta sub numele de Samaritean, scrie Amelia Jenne, pentru The Independent.

Cei care vor fi scosi cu forta de acolo nu vor fi si relocati. Printre ei se numara numerosi rromi veniti din Romania, care traiesc in locuinte facute din lemn, acoperite cu tabla ondulata.

Rromi din Romania, evacuati dintr-o tabara din Paris

Mahalaua nu are canalizare si nici alimentare cu apa, insa chiar si asa rromii isi doresc sa ramana acolo, desi primarul oraselului vrea sa demoleze tabara, care a devenit un adevarat camp de lupta.

Acesta, comunistul Gilles Poux, a ordonat evacuarea taberei in 2013, in timpul unei campanii prin care a promis sa scape de cele 11 tabere ale orasului. Samaritean este ultima.

La inceputul lunii august, un politist a ajuns in zona pentru a-l notifica pe cel care a infiintat tabara, preotul penticostal Ioan Titel, ca asezarea construita in anul 2008 va fi evacuata in cursul lunii.

Tabere de rromi desfiintate la Paris - 800 de evacuati, majoritatea romani

"Suntem atat de nelinistiti incat nu mai putem dormi", a spus Titel. Un alt locuitor, Sorin Civrar Nutu, care s-a mutat cu familia in urma cu doi ani si isi castiga traiul din vanzarea fierului vechi, spune ca sotia sa tocmai a trecut printr-o cezariana si ca aceasta trebuie sa mearga din nou la control.

O alta locuitoare a mahalalei, Tabita Larisa Covaciu, insarcinata in trei luni, subliniaza ca ii place Franta, insa vrea sa locuiasca intr-o casa unde isi poate face dus: "Aici nu ne putem spala". De asemenea, Mariana, in varsta de 58 de ani, care locuieste in tabara, spune ca nu se va misca de acolo: "Imi place aici. Politia poate veni, dar nu ma misc".

Consiliul local a cerut autoritatilor statului un plan prin care sa fie rezolvata problema populatiei tot mai ridicate a rromilor care locuiesc de cinci ani in mahalalele suburbiei capitalei franceze.

Sute de rromi evacuati dintr-o tabara din Paris: Faceau mizerie si scandal

O medie de circa 150 de rromi au fost evacuati in fiecare saptamana, in Franta, de la inceputul anului 2015. Doar in 13 din 37 de cazuri li s-a oferit comunitatilor rrome alternative pentru a locui.

Organizatia Vocea Rromilor a transmis ca rromilor din mahala le sunt interzise de catre autoritatile locale anumite drepturi, precum cel de a aplica pentru un loc de munca, de a-si deschide un cont bancar sau de a-si inscrie copiii la scoala, insa consiliul local neaga aceste acuzatii.

Dreptul la domiciliere este unul acordat tuturor celor fara adapost din Franta, insa este nevoie si de un dosar cu acte in acest sens, iar primaria respinge de cele mai multe ori dosarele, mai sustine Vocea Rromilor, care sustine ca acest lucru reprezinta "un semn clar de rasism institutional".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#tabara rromi evacuata Franta, #rromi evacuati Paris, #rromo evacuati mahala Franta , #rromi strainatate