Rrom cu job bine platit la Londra, inapoi in saracie, pentru a-si ajuta semenii din Romania

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 17:28
7077 citiri
Rrom cu job bine platit la Londra, inapoi in saracie, pentru a-si ajuta semenii din Romania
Foto: Adevarul (Arhiva)

Petru Alexandru Fechete, tanarul rrom devenit cunoscut dupa documentarul "Vin romanii", a renuntat la o slujba bine platita la Londra pentru a se intoarce la Pata Rat, unde locuieste cu sotia si cei doi copii intr-o camera, si a-i sprijini si sfatui pe semenii sai, intr-un proiect cu bani norvegieni.

Petru Alexandru Fechete are 30 de ani si locuieste in comunitatea de rromi de langa rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat, unde a fost mutat fortat din centrul orasului, de pe strada Coastei, in urma unei actiuni a primariei.

Este clujean get-beget si se mandreste ca lucreaza de la 13 ani, atat in tara, cat si in strainatate, ba in constructii, ba in agricultura, ba ca vulcanizator in service-uri auto.

Rrom din Marea Britanie, casa in Romania cu banii din ajutoare: Multumesc, Anglia!

Poarta in piept o stea a lui David, din hartie galbena, pe care a scris cu carioca "tigan", pentru a atrage atentia asupra unei "discriminari mascate" a rromilor din Romania.

Sta, impreuna cu sotia si doi copii mici, intr-o singura camera, un modul de locuinta pus la dispozitie de Primaria Cluj-Napoca pentru cei evacuati de pe strada Coastei.

Modulul din caramida este tencuit si pare un fel de baraca, mai rasarita fata de locuintele de lemn inghesuite din jur, in care mai locuiesc doua familii. Are apa curenta, astfel incat si-a incropit si o mica baie si un aragaz care inseamna bucataria. Incalzirea se face cu lemne, la soba.

De la Londra, la Pata Rat

Barbatul, devenit cunoscut dupa ce a aparut in documentarul "Vin romanii" difuzat de postul britanic Channel 4, a lasat o slujba la o vulcanizare din Londra, unde a fost platit cu 200 de lire pentru patru zile de munca, si s-a intors la Pata Rat, pe bani mult mai putini. Spune ca s-a intors acasa pentru ca a simtit ca trebuie sa se ocupe de proiectul "Pata Cluj".

"Cand am auzit ca s-a castigat proiectul cu norvegienii, mi-a tresarit inima. M-am gandit ca, oricand vreau, pot sa merg in Norvegia sau in Anglia, pot lucra cateva luni, fac ceva bani si apoi ma intorc.

Le-am spus celor de la Channel 4 ca ma intorc acasa, desi au insistat sa raman, pentru ca aveam acolo un viitor. Acum lucrez in acest proiect ca expert rrom si primesc un salariu de 900 de lei, dar fac ceea ce imi place si ce mi-am dorit de cand am venit in Pata Rat, implicare in comunitate, ajutarea semenilor. Sunt interfata comunitatii rrome de aici cu cei care pregatesc interventiile in comunitate", spune el.

Proiectul "Pata Cluj" este unul de interventie sociala pentru rromii defavorizati si este finantat din fonduri norvegiene cu peste doua milioane de euro.

Caz incredibil in Marea Britanie: Cum au castigat niste rromi dreptul de a ocupa un teren de fotbal

Astfel, tanarul se intalneste zilnic cu vecinii sai, le explica felul in care romii din Pata Rat pot sa isi imbunatateasca situatia, sa isi schimbe viata pentru a deveni folositori, iar copiii lor sa aiba un viitor.

Dupa ce a devenit cunoscut ca narator al episoadelor documentarului de pe Channel 4, el sustine ca nu simte nicio schimbare in viata sa.

"Pentru unul ca mine, venit din saracia din Pata Rat, sa ajung acolo, in studiouri de televiziune moderne, a fost o experienta extraordinara"

De altfel, el povesteste ca a devenit din intamplare naratorul documentarului si unul dintre protagonistii episodului doi. S-a nimerit sa fie omul potrivit la locul potrivit, intrucat stie limba engleza, invatata de la desenele animate vizionate, acasa, la un televizor alb-negru.

Petru Alexandru Fechete spune ca nu s-ar muta din Romania pentru toti banii din lume, pentru ca "e vorba de principii, de morala si de putin patriotism".

"Poate eu sunt mai patriot decat cei care protesteaza la Londra, pentru ca nu eu sunt plecat de 13 ani din Romania. Nu e nicio forma de rautate. Pe mine m-au luat din centrul Clujului si m-au mutat fortat la Pata Rat, fara sa ma pot apara. Cum te face sa te simti o astfel de situatie?", se intreaba Fechete.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Petru Alexandru Fechete rrom, #rrom Londra intors , #rromi strainatate