Romanul rapit in Burkina Faso ar fi fost dus in Mali sau Niger. Atacatorii ar fi rebeli afiliati Al-Qaida (Video)

Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 23:44
6120 citiri
Romanul rapit in Burkina Faso ar fi fost dus in Mali sau Niger. Atacatorii ar fi rebeli afiliati Al-Qaida (Video)
Foto: France24

Agentul de securitate roman rapit sambata de la o mina de mangan din Burkina Faso ar avea si cetatenie franceza, iar rapitorii, probabil rebeli tuareg afiliati gruparii Al-Qaida in Maghrebul Islamic, l-ar fi dus in Mali sau in Niger, potrivit surselor citate de presa internationala.

Un agent de securitate roman, care are si cetatenie franceza, a fost rapit sambata de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao, a declarat un oficial militar citat de Associated Press.

Roman rapit de persoane inarmate la granita cu Mali

Mina, care se afla in provincia Oudalan, in apropierea granitelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis.

Un jandarm si un sofer au fost raniti in atac, a precizat oficialul militar. "Avem cateva informatii si suntem deja in teren. Cooperam cu Niger si Mali", a adaugat acesta.

Potrivit Reuters, Ministerul francez de Externe a anuntat insa ca nu are informatii care sa sugereze implicarea unui cetatean francez in acest caz.

Surse din domeniul securitatii din Burkina Faso si Mali, citate de AFP, au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali.

Romanul rapit la granita cu Mali, victima unui grup de teroristi. MAE a activat celula de criza - UPDATE

"Un roman a fost rapit de cinci barbati care seamana cu rebelii tuareg. Ei au atacat mina de mangan din Tambao" (nord), a declarat un oficial din armata statului Burkina Faso, adaugand ca un jandarm a fost "grav ranit" in atac.

"Au tras intai asupra jandarmului, ranindu-l grav, apoi l-au rapit pe roman, care nu era inarmat" si lucra ca "agent de securitate la mina", a precizat un oficial al Jandarmeriei din Burkina Faso.

Autorii rapirii, "barbati cu turbane si inarmati", "s-au indreptat spre frontiera cu Mali", a declarat o sursa din domeniul securitatii din Mali, precizand ca autoritatile acestei tari au trimis oameni inarmati pentru a-i intercepta.

Potrivit unor surse citate de BBC, rapitorii ar face parte dintr-o grupare care are legaturi cu Miscarea pentru Unicitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO), din Mali. In prezent, fortele de securitate nationale si elemente ale armatei franceze verifica zona.

Surse citate de site-ul de stiri Info-Afrique.com au afirmat ca romanul rapit se numeste Iulian Ghergut. Atacatorii ar fi rebeli tuareg afiliati gruparii Al-Qaida in Maghrebul Islamic, care l-au dus pe ostatic in Niger cu trei camionete Toyota, fara a putea fi interceptati.

Potrivit surselor citate de site-ul de stiri Burkina24.com, cetateanul romano-francez in varsta de aproximativ 40 de ani a fost rapit de teroristi provenind din Mali.

Burkina Faso, o tara saraca, a fost scutita pana in prezent de rapiri vizand cetateni occidentali, insa astfel de cazuri s-au inregistrat frecvent in Mali si Niger.

Nordul Mali se confrunta cu prezenta a numerosi islamisti inarmati, rebeli separatisti si bande criminale. In trecut, cetatenii straini rapiti au fost dusi in zonele desertice din nordul Mali si ulterior eliberati in schimbul unor rascumparari.

Totusi, surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat ca incidentul ar putea fi legat de faptul ca Pan African Minerals a avut relatii tensionate cu comunitatea locala din zona minei.

Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent sa suspende productia la mina, care dispune de rezerve estimate la 100 de milioane de tone, pentru ca vrea sa revizuiasca toate contractele de minerit acordate in timpul mandatului fostului presedinte Blaise Compaore, inlaturat de la putere de protestatari in octombrie 2014.

Potrivit unor surse citate de site-ul JeuneAfrique.com, Guvernul ar fi suspendat licenta de export a companiei Pan African Minerals, pe motiv ca nu a respectat prevederile din conventia miniera privind asfaltarea drumului Dori-Tambao si constructia unei linii de cale ferata Kaya-Tambao.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#roman rapit Burkina Faso, #roman rapit Mali , #rromi strainatate