Romanul care l-a infruntat pe Farage: Daca am face si noi un film despre britanicii care se alatura ISIL?

Marti, 24 Februarie 2015, ora 20:47
12677 citiri
Romanul care l-a infruntat pe Farage: Daca am face si noi un film despre britanicii care se alatura ISIL?
Foto: Facebook/Tommy Tomescu

Primul episod al controversatului documentar "The Romanians Are Coming" nu a ramas fara ecou in comunitatile de romani din Marea Britanie.

Dupa ce mai multi romani au protestat in weekend, imbracati la costum, fata de difuzarea documentarului, o reactie vine acum si de la Tommy Tomescu, un stomatolog roman care a candidat la alegerile europarlamentare din partea Partidului Europenilor din Marea Britanie, infruntandu-l astfel pe Nigel Farage, liderul Ukip.

De altfel, Tomescu este si presedinte al Aliantei Impotriva Discriminarii Romanilor si Bulgarilor din UK.

Ambasadorul Romaniei la Londra, surprins si dezamagit de documentarul cu imigrantii romani

"Primul episod al documentarului 'The Romanians Are Coming' este incorect pentru ca nu au prezentat in mod alternativ romanii cu o pregatire si situatie buna cu romanii cu o pregatire si situatie mai nefericita. Principala plangere fiind alegerea lor, care se pare ca a fost facuta pe anumite criterii (atragerea audientei si un impact cat mai puternic).

Nu putem sa ne plangem cu privire la corectitudinea prezentarii situatiei personale a fiecaruia dintre participanti, deoarece cei de la Channel 4 au prezentat atat aspecte negative, cat si pozitive din viata lor. Fac aceste precizari deoarece am vazut ca exista un conflict intre cei care zic ca documentarul a fost corect (si se pare ca se refera doar la situatia individuala a fiecarui participant) si cei care spun ca a fost incorect (si se refera la prezentarea globala). Toti au dreptate din punctul lor de vedere. Este incorect si rasist sa se spuna 'de ce au prezentat tigani'", arata Tomescu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Tommy Tomescu: dentistul roman din Marea Britanie care il infrunta pe Nigel Farage - Interviu

Corect ar fi, in opinia acestuia, "sa spunem de ce nu au prezentat si etnici minoritari cu o situatie pozitiva si restul majoritati romanilor, pe langa minoritarii aflati intr-o situatie mai nefericita".

"Daca am face un documentar cu britanicii care se alatura ISIL?"

"Daca am merge si am lua un interviu de la niste cetateni britanici care se plimba prin Orientul Mijlociu si participa la actiunile ISIL si am face un documentar cu ei pe care sa-l intitulam 'The British are coming' ar fi corect? Eu cred ca nu ar fi. Atunci de ce sa acceptam titlul 'The Romanians Are Coming'? Doar pentru ca unii nu vad padurea de copaci? Sau pentru ca unii romani se considera niste moralitati superioare ce umbla cu capul prin nori si stiu ei, vezi Doamne, cum sta treaba, sunt cizelati...", adauga Tommy Tomescu.

Romanul arata, in final, ca Alianta Impotriva Discriminarii Romanilor si Bulgarilor din UK se distanteaza de posterul "Don't judge an entire country of 20 Million people after you seen on CH4, an ethnic group of 3.5%", care a fost adus de unul dintre participant de la protestul din weekend.

Urmeaza un nou episod din documentar

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii") - difuzat marti seara de postul tv britanic Channel 4 - prezinta cazurile a trei romani ajunsi in Marea Britanie.

Seria de documentare despre imigrantii romani este difuzata de posturile tv Channel 4 si 4Seven. Potrivit Channel 4, documentarul analizeaza vietilor romanilor care se stabilesc in Marea Britanie, incercand sa dezvaluie adevarul aflat dincolo de materiele de presa despre imigratie.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, s-a declarat "surprins si extrem de dezamagit" de modul in care romanii din Marea Britanie sunt prezentati in documentarul Channel 4, apreciind ca prezentarea doar a aspectelor negative este incorecta si discriminatorie.

Marti, se va difuza un nou episod al documentarului.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tommy Tomescu reactie documentar, #documentar romani Channel 4 , #romani Marea Britanie