Romanii din Serbia isi aleg reprezentantii in Consiliul National

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 21:26
1060 citiri
Romanii din Serbia isi aleg reprezentantii in Consiliul National
Foto: Arhiva

Peste 400.000 de membri ai minoritatilor nationale din Serbia, printre care si romanii, se prezinta duminica la urne pentru a-si alege reprezentantii in Consiliul National al minoritatilor, care urmeaza sa decida in domeniul cultural, informational, in privinta folosirii limbii si invatamantului.

Consiliul National al minoritatilor va fi ales de membrii a 19 minoritati, 16 dintre ele desemnandu-i prin vot direct, in timp ce reprezentantii croati, macedoneni si sloveni vor fi desemnati indirect, printr-o adunare electorala.

Ministrul pentru drepturile omului si minoritatilor, Petar Antici, a declarat pentru B92 ca 77 de liste diferite concureaza la alegeri, adaugand ca pe acestea sunt mai multi candidati vlahi si romi, comparativ cu celelalte minoritati.

"Acestea sunt primele alegeri in care minoritatile nationale isi vor alege reprezentantii prin vot direct si astfel au ceva de spus cu privire la drepturile lor, mai concret in domeniul educatiei, informatiei, al folosirii limbii in scris si vorbit, precum si al culturii. Aceste consilii au autoritatea in ceea ce priveste problemele care au legatura cu identitatea minoritatilor", a adaugat Antici.

Primele rezultate neoficiale ale alegerilor sunt asteptate duminica seara, in timp ce rezultatul final ar putea fi cunoscut la 9 iunie.

Potrivit recesamantului din 2002, aproximativ 800.000 dintre cei 7,5 milioane de locuitori ai Serbiei s-au declarat membri ai minoritatilor nationale, iar 458.941 de alegatori s-au inregistrat pentru alegerile de duminica.

Scrutinul este unul important pentru cei aproximativ 250.000 de romani din Serbia. Cei mai multi locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Valea Timocului nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale.

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televiziune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina.

Numiti "vlahi", romanii din Timoc nu au fost insa niciodata recunoscuti ca minoritate nationala si, in consecinta, au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

In acest context, reprezentanti ai romanilor din Timoc au denuntat, inaintea scrutinului de duminica, presiunile autoritatilor sarbe, acuzand verificarile listelor electorale si mutarea sectiilor de vot.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#romani Serbia alegeri, #alegeri reprezentanti Consiliul National , #diaspora romana