Romanii de peste granita au ramas fara presa

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 09:37 1246 citiri
Foto: Arhiva

Ziarele de limba romana scrise pentru comunitatile de romani din afara granitelor au disparut aproape complet din cauza crizei, a lipsei banilor, dar si a indiferentei autoritatilor din Bucuresti.

In prezent, cea mai mare comunitate romaneasca ce nu mai are nici un fel de presa in limba romana este cea de pe Valea Timocului, din Serbia, informeaza Romania Libera.

"Multi dintre romani nu mai stiu sa citeasca si sa scrie in limba lor. Nu exista scoli, iar autoritatile sarbesti sunt ostile chiar si actelor religioase. Este bine cunoscuta hartuiala la care este supus preotul roman Boian Alexandrovici, care a indraznit sa ridice o biserica romaneasca in Valea Timocului", a declarat presedintele Federatiei Comunitatilor Romanesti din Valea Timocului, Dusan Parvulovici.

Desi romanii au incercat sa isi deschida si o televiziune, autoritatile sarbesti nu le-au dat voie.

"Am inchiriat spatiu de emisie, cateva ore pe zi, pentru ca romanii nostri sa poata auzi limba lor si sa poata asculta muzica romaneasca de pe Valea Timocului. Insa autoritatile sarbesti au inchis postul de televizune, care urma sa fie cumparat de noi, sub pretextul ca proprietarul nu si-ar fi platit taxele", a mai spus acesta.

Singurii care au presa lor si care sunt recunoscuti drept minoritari in Serbia sunt cei 30.000 de romani din Voivodina, precum si cei circa 100.000 de aromani din sudul Serbiei.

O alta comunitate de romani care nu are parte de ziare este cea din Basarabia de Sud, adica din cele trei judete care au fost incluse in Ucraina, regiunea Odessa. In zona Cernauti, din Bucovina de Nord, exista doua emisiuni, la Radio Cernauti si la Radio Ucraina International, precum si un ziar, "Concordia", ale carui costuri sunt suportate in proportie de 30 la suta de Guvernul de la Kiev. In schimbul acestor bani, autoritatile ucrainene dicteaza, in mare masura, politica editoriala.

Si romanii din Ungaria au publicatia "Foaia romaneasca", ce apare in orasul Jula.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News