Romanii care cersesc pe strada in nordul Europei nu sunt condusi de crima organizata

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:202638 citiri
Romanii care cersesc pe strada in nordul Europei nu sunt condusi de crima organizata
Foto: Ziare.com

Cersetorii romani din nordul Europei nu sunt condusi de grupari de crima organizata, potrivit unui nou studiu realizat de fundatia norvegiana de cercetare sociala Fafo.

Fafo a intervievat 1.269 de romani fara adapost din Oslo, Stockholm si Copenhaga, vara trecuta, fara a gasi dovezi privind implicarea unor parti terte.

"Suntem foarte siguri ca cersetorii nu sunt in niciun fel parte a crimei organizate", a declarat Ann Britt Druve, unul dintre autorii studiului. "Ei se cunosc reciproc si calatoresc in retele formate din familii si comunitati. Nu sunt organizati de parti terte", a adaugat ea.

Cersetorii rromi din Romania nu se sperie de gerul Scandinaviei - pe ce strazi au ajuns

Pe langa intervievarea romanilor fara adapost pe baza unui chestionar, Fafo a realizat interviuri calitative si a vizitat Romania pentru a efectua studii pe teren.

"Nu credem ca toti ar fi fost capabili sa ne insele intr-o asemenea masura", a subliniat Druve.

Romanii, majoritatea etnici rromi, calatoresc in tarile scandinave cu microbuze, adesea imprumutand bani pentru calatorie de la rude sau chiar de la soferii care ii transporta.

Norvegia, speriata de cersetori - ce a decis guvernul de la Oslo

Ei castiga in mod normal aproximativ 200 de coroane norvegiene (22,8 euro) pe zi, pastrand jumatate din aceasta suma pentru a trimite acasa, in Romania. "Familiile lor din Romania sunt extrem de sarace, astfel ca acesti bani pot face diferenta", a afirmat Druve.

Aceste sume nu sunt insa suficiente pentru a atrage interesul gruparilor de crima organizata, a apreciat ea, adaugand ca "nu merita efortul".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News