Romanii care au plecat in Spania, subiectul celui mai mare studiu de la nivelul UE

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 11:30
16025 citiri
Romanii care au plecat in Spania, subiectul celui mai mare studiu de la nivelul UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care au plecat in Spania reprezinta obiectul celui mai complex studiu realizat vreodata la nivelul Uniunii Europene.

In cadrul cercetatrii va fi analizata diaspora romaneasca din Spania concentrata in doua enclave demografice, adica locuri unde romanii reprezinta mai mult de 10% din totalul populatiei, Castello de la Plana (Valencia) si Roquetas de Mar (Almeria), potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Un studiu etnografic anterior, derulat in prima parte a proiectului, a aratat ca romanii din cele doua localitati provin, preponderent, din judetele Dambovita, respectiv Bistrita-Nasaud. Prin urmare, studiul va porni de la rutele de migratie dintre Castello de la Plana (Valencia) - Dambovita si Roquetas de Mar (Almeria) - Bistrita-Nasaud.

In continuarea cercetarii se vor urmari conexiunile interpersonale dezvoltate de romani in aceste orase din Spania, si legaturile lor cu locurile de origine, dar si cu alte tari.

"Acest proiect isi propune sa analizeze conexiunile romanilor plecati in Spania cu cei ramasi acasa, dar si cu alti romani, care traiesc in alte state ale lumii. Aceasta tesatura de relatii, din care fac parte membrii familiei, prietenii si cunoscutii, ne ajuta sa intelegem strategiile lor de supravietuire, cum isi conserva identitatea nationala, dar si modul in care circula intre ei informatiile, bunurile materiale, banii, ideile si valorile", a declarat Marian-Gabriel Hancean, conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, liderul echipei de cercetatori romani implicati in proiect.

Rezultatele obtinute in urma acestui studiu sunt utile atat din perspectiva cercetarii stiintifice, cat si din perspectiva politicilor publice.

Proiectul ORBITS este finantat de Guvernul Spaniei prin Ministerul Economiei, Industriei si Competitivitatii si va dura pana in 2020.

Acesta ar putea ajuta si autoritatile din Romania, avand in vedere ca va oferi raspunsuri cu privire la motivele pentru care romanii decid sa plece din tara, factorii care influenteazadeciziile de revenire in tara, modul in care migratia se produce prin intermediul retelelor de familie, prieteni si cunostinte, dar si modul in care migrantii romani comunica si circula resurse prin intermediul retelelor de migratie, conform comunicatului.

A.G.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#romani Spania studiu, #romani munca Spania studiu, #diaspora romaneasca Spania studiu , #romani Spania