Romani morti peste hotare, nerepatriati din lipsa de bani

Joi, 13 Iulie 2017, ora 09:50
4713 citiri
Romani morti peste hotare, nerepatriati din lipsa de bani
Foto: Memoris

Trupurile neinsufletite a 18 cetateni romani se afla in prezent in unitatile de medicina legala din tarile europene, cauzele intarzierii repatrierii fiind lipsa banilor sau cercetari in curs, informeaza MAE.

"In Italia se inregistreaza 11 cazuri, in Germania 4 cazuri, in Marea Britanie 3 cazuri, in timp ce in Spania si Franta nu exista in prezent cetateni romani decedati, ale caror trupuri neinsufletite nu au fost repatriate. Aceste cifre se bazeaza pe notificarile transmise de autoritatile locale din statul de resedinta.

Precizam faptul ca misiunile diplomatice si oficiile consulare iau cunostinta in mod oficial de decesul unui cetatean roman, survenit in strainatate, numai in masura in care sunt notificate de catre autoritatile statului de resedinta in acest sens, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena din 1963 privind relatiile consulare", precizeaza MAE.

Trupurile neinsufletite care nu sunt repatriate in perioada de timp prevazuta de reglementarile locale sunt inhumate de catre autoritatile statului de resedinta, acestea nefiind conservate pe termen lung, cu cateva exceptii.

Unul dintre motivele pentru care nu este initiata procedura repatrierii in aceste cazuri este derularea unor anchete penale, caz in care autoritatile judiciare nu permit repatrierea corpului neinsufletit sau inhumarea pana la clarificarea aspectelor legate de producerea decesului si care necesita investigatii criminalistice.

O alta cauza pentru care repatrierea nu este facuta o reprezinta lipsa unei decizii a apartinatorilor legali privind repatrierea corpului neinsufletit, generata, in unele situatii, de lipsa mijloacelor financiare pentru repatrierea trupului neinsufletit.

In astfel de situatii, singurele modalitati prin care Ministerul Afacerilor Externe poate interveni sunt punerea la dispozitia apartinatorilor de informatii cu privire la firmele de servicii funebre din zona respectiva, eliberarea documentelor necesare transportului si inregistrarea decesului in registrele de stare civila romana si eliberarea certificatului de deces.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#romani decedati strainatate , #romani strainatate