Romani inselati de patron, arestati in Cipru

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 18:27
4342 citiri
Romani inselati de patron, arestati in Cipru
Foto: Adevarul

19 angajati romani ai unei companii de transport din Cipru au fost arestati, miercuri, dupa ce au protestat fata de angajator, G.A.P Vassilopoulos Express Logistics Ltd, care le-a schimbat programul de munca si salariul.

Romanii, insotiti si de un bulgar, au protestat pasnic, in fata depozitului in care lucrau, dupa ce patronul i-a anunat ca vor castiga doar 850 de euro pe luna, in loc de 1.350, cat au negociat initial, iar pentru acesti bani urmau sa lucreze pana la 16 ore pe zi, in loc de 8 ore, scrie Evenimentul Zilei.

Lucratorii romani, care fac parte din sindicatul international al transportatorilor SEK, au cerut ajutorul consulatului si ambasadei romane din Nicosia.

Consulul roman din Nicosia, Valentin Muntean, ar fi discutat singur cu patronul firmei de transport, dupa care a incercat sa-i convinga pe oameni sa iasa din sindicatul transportatorilor, singura organizatie care le-a oferit totusi un sprijin, pe teritoriul Ciprului.

"Voi sunteti sclavi veniti din Romania si trebuie sa acceptati orice conditie impusa de noi", le-ar fi spus romanilor patronul companiei, George Gallus.

In replica, romanii spun ca vor continua protestele si in zilele urmatoare, pana cand vor ajunge sa munceasca pe salariile promise, in timpul programului discutat initial cu angajatorul cipriot.

MAE precizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca ambasada Romaniei la Nicosia a fost in legatura permanenta cu grupul de muncitori inca de la izbucnirea conflictului de munca, incepand din data de 8 aprilie, pentru a acorda asistenta consulara specifica in astfel de situatii. In acest sens, ambasada Romaniei a facut demersurile necesare s a contactat autoritatile cipriote abilitate.

"Ambasada Romaniei la Nicosia a luat legatura cu Departamentul de mediere a conflictelor de munca din cadrul Ministerului Muncii si Asigurarilor Sociale din Republica Cipru, precum si cu reprezentantii Sindicatului Liber Muncitoresc (SEK), in cadrul caruia functioneaza un Birou de legatura pentru muncitorii romani, pentru a semnala autoritatilor cipriote situatia in care se afla cetatenii romani la care faceti referire.

Muncitorii au fost primiti in audienta de ministrul cipriot al muncii, de ambasadorul Romaniei si au avut sprijin zilnic din partea consulului. Departamentul pentru Relatiile de Munca din cadrul Ministerului Muncii si Asigurarilor Sociale din R.Cipru a demarat o ancheta privind posibila nerespectare a legislatiei in domeniul muncii de catre compania cipriota angajatoare, ancheta care este in desfasurare", se precizeaza in document.

Investigatia pe probleme de munca a autoritatilor cipriote nu a fost inca finalizata.

In momentul retinerii muncitorilor romani de catre Politia din Cipru, consulul Romaniei la Nicosia a luat imediat legatura cu autoritatile de politie, pentru a acorda asistenta consulara specifica in asemenea cazuri.

Muncitorii romani au fost eliberati in cateva ore, iar in urma lor nu s-a retinut nicio acuzatie, mai precizeaza reprezentantii MAE.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani arestati Cipru, #romani munca Cipru, #romani Cipru SEK , #romani munca