Romani in Elvetia: S-a deschis prima scoala romaneasca din Basel

Duminica, 18 August 2019, ora 23:12 15626 citiri
Foto: Facebook / Scoala Romaneasca Basel "Praslea"

Romanii stabiliti in orasul elvetian Basel si in imprejurimi, inclusiv cei din Franta si Germania, isi pot inscrie de acum copiii la prima scoala romaneasca din localitate - un vechi oras cu tripla frontiera europeana, al treilea dupa numarul de locuitori din Elvetia.

Este vorba despre Scoala Romaneasca "Praslea" din Basel, unde copiii romanilor plecati in Elvetia pot urma in premiera cursuri de limba si cultura romana.

Scoala romaneasca are ca scop promovarea culturii si limbii romane in randul copiilor de expati romani din Regiunea Basel, iar cursurile sunt oficial recunoscute de catre sistemul de invatamant elvetian.

Este vorba despre cursuri recomandate, dar optionale, organizate dupa program, in scoli sau gradinite din Basel.

Un alt obiectiv al scolii romanesti este transferul cultural in societatea elvetiana, in conditiile in care, pentru a permite fixarea corecta a limbii germane ca limba secundara este necesara formarea corecta a structurilor lingvistice de limba materna.

Cursurile au inceput pe 15 august, dar inca mai sunt disponibile locuri in doua grupe (mica, 2-6 ani si mare, 7-12 ani), pentru o taxa de scolarizare semestriala de 250 de franci elvetieni.

Pe langa cursurile de limba si cultura romana, elevii pot urma si cursuri optionale de muzica si pictura. Mai multe informatii, aici.

"Am reusit sa ma mai facem un lucru care va ramane in urma noastra in comunitatea de romani: prima scoala romaneasca din Basel (poate din Elvetia?!) cu sprijin de la Departamentul de Educatie Basel", a declarat pentru Ziare.com unul dintre reprezentantii comunitatii romanesti din orasul elvetian.

Prima scoala romaneasca din Basel a fost infiintata cu sprijinul autoritatilor elvetiene, in cadrul unui program prin care 40 de nationalitati diferite au acces la cursuri in limbile materne.

De exemplu, comunitatea maghiara din Basel are deja 50 copii inscrisi la cursuri similare.

Comunitatea romanilor din Basel devine tot mai mare si mai activa

Satui sa faca naveta pe banii lor pentru a-si exercita dreptul fundamental de a vota la fiecare scrutin, romanii din Basel, Elvetia, au cerut si au obtinut anul acesta infiintarea unei sectii de vot in orasul lor, pentru alegerile europarlamentare.

Pentru prima data in istorie, in Elvetia au fost organizate patru sectii de vot pentru alegerile din Romania (europarlamentare), iar una din ele a fost in Basel, al treilea oras al Elvetiei, ca numar de locuitori, dupa Zurich si Geneva.

Chiar si asa, foarte multi romani aflati la coada in ziua alegerilor nu au reusit sa voteze, astfel ca, pentru alegerile prezidentiale de la toamna, romanii din Elvetia solicita infiintarea a sapte sectii de votare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News