Romani din diaspora care #rezista de peste 170 de zile. "Pana la alegeri oamenii vor creste. Starea de trezire ii va molipsi"

Joi, 27 Iulie 2017, ora 17:07
10577 citiri
Romani din diaspora care #rezista de peste 170 de zile. "Pana la alegeri oamenii vor creste. Starea de trezire ii va molipsi"
Foto: Facebook/Maria Elena Vanghelatou

La inceputul acestui an Romania devenea un fenomen in intreaga lume dupa ce sute de mii de cetateni au iesit in strada pentru a le spune politicienilor ca nu vor accepta legalizarea coruptiei. In Capitala, in zeci de orase din tara, dar si peste granite romanii au aparat Justitia.

Si acest lucru continua, chiar daca la scara mai mica, de peste 170 de zile. Si nu doar in tara.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi romani care protesteaza in diaspora pentru a afla ce ii face pe ei sa nu renunte si sa iasa in continuare in strada.

Maria Elena Dumitrescu (Vanghelatou), care locuieste in Munchen, a iesit pentru prima data in strada in Romania.

"Intamplarea a facut ca, din motive personale, sa ma aflu in Romania, de la inceputul lunii ianuarie pana la sfarsitului lunii martie. Sotul meu insa a ramas acasa, in Germania. Eu am iesit la primul mars care s-a facut in ianuarie pe 22, la Bucuresti, apoi din 31 ianuarie si pana am plecat, am protestat in fiecare zi, in Galati si in Bucuresti. Sotul meu a iesit la protest din prima seara sau a doua, iar la telefon mie imi zicea: 'Du-te la protest, du-te la protest!!!' Cand am revenit in Germania, am iesit si ies de fiecare data. TREBUIE sa-i sustinem pe cei de acasa", ne-a declarat ea.

De regula, la Munchen se protesteaza in fata Consulatului General al Romaniei, zona aflata la 45 de km distanta de locuinta Mariei, dar acest lucru nu o impiedica sa fie alaturi de romanii din tara. Uneori nu poate ajunge la consulat, iar in acele momente Maria si familia sa protesteaza chiar in fata casei lor.

"Scriem trei pancarte, facem doua poze si le postam pe grupurile celor ce protesteaza in Romania zilnic", a precizat ea.

Maria ne-a marturisit ca a simtit nevoia sa ia atitudine de foarte multa vreme, dar a fost impiedicata, lucru care nu se mai intampla acum.

"Simt ca trebuie sa fac ceva din momentul in care a aparut Iliescu la televizor in 1989 si s-a nascut FSN-ul, sau si mai tare simt de la mineriada incoace - insa eram mai tanara si mai necoapta si daca 'protestam' fata de conducere, nedreptati, minciuni, hotie samd, mi se inchidea gura repede de catre altii si nu aveam forta maturitatii pe care o am acum.

Revenind in prezent, in momentul in care s-a auzit ca se pregatesc legi care sa-i salveze pe corupti de puscarie si care sa le permita sa fure fara sa fie pedepsiti pana la o anumita suma si care sa le ierte complet fapta, nu doar sa le ridice pedeapsa, atunci am simtit (putin spus) ca trebuie neaparat sa oprim acest tavalug. Si nu este vorba doar de OUG 1, este vorba de mult mai mult. Trebuie starpita complet coruptia si hotia din tara noastra (asta ca sa spun pe scurt) ", a precizat romanca, care in tara a fost traducator de limba greaca, iar acum repara si reconditioneaza mobila veche.

Maria a mentionat ca va iesi in continuare in strada pentru ca inca nu s-a rezolvat nimic, ba chiar situatia din Romania e departe de rezolvare.

"Cred insa cu tarie ca daca o mana de oameni stau in strada, chiar daca sunt putini, ii deranjeaza si ii sacaie pe cei impotriva carora protestam. Statul in strada face bine si celorlalti oameni care din diverse motive nu mai ies sau nici nu au iesit - cumva cu coada ochiului ne vad pe noi, cei care protestam zilnic (eu nu mai pot zilnic, dar daca eram in Romania, in fiecare zi as fi mers la protest, seara, 2 ore dupa serviciu sau alte treburi) si cumva aceasta stare de 'trezire' ii va putea molipsi.

Situatia din tara se va putea rezolva daca stam nonstop in capul lor, le urmarim fiecare miscare, suntem atenti si suntem cu gura pe cei care au in momentul de fata puterea- ok, au castigat alegerile, sa guverneze pentru tara si pentru romani si nu pentru afacerile si buzunarele lor", a continuat ea.

Maria considera ca daca romanii ii vor pazi pe guvernanti, reclamand neregulile, explicandu-le si altora, "pana la urmatoarele alegeri, oamenii vor invata, vor distinge binele de rau, vor 'creste' si probabil ca cei ce vor candida vor intelege ca electoratul nu mai este zombie. Pe scurt, incepand cu 2017 NU MAI AVEM VOIE, nu ne mai putem permite luxul sa mai dormim incaltati".

Pentru a se intoarce in Romania, Maria spune ca trebuie sa vada si sa inteleaga ca nu se mai poate fura. "In clipa in care se va intampla lucrul acesta, o sa avem si spitale moderne (multe) si autostrazi si scoli - o sa ne putem bucura de valorile europene. Ca sa nu se mai poata fura, lumea trebuie sa stie ca daca furi, mergi imediat la puscarie, iar daca esti pesoana publica si furi, esti terminat + esti si in puscarie", a incheiat ea.

Un alt roman, Alin Miron Stanescu, a inceput sa protesteze la Milano odata cu evenimentele din tara pornite dupa OUG 13, iar de atunci cu mici intreruperi iese la protest in fiecare duminica.

"Voi continua sa protestez pana cand legea va fi respectata in Romania si toti vom avea o sansa sa traim in propria tara", a declarat el pentru Ziare.com.

Doua lucruri l-au convins sa protesteze in strada: "Dorinta de a ma putea intoarce intr-o Romanie democratica" si dorinta de a nu mai vedea in Romania oameni "care nu au ce manca din cauza celor care le fura si putinul ce il au".

Romnul nu are de gand sa renunte la protestele din afara tarii. "Voi continua activitatea aceasta cu orice risc, nu exista alternativa. Nu ne permitem sa nu luptam, asa putini cum suntem cei care inca o mai facem", ne-a mai spus el.

Tot dupa OUG 13 a iesit prima data in strada la Zurich si Mihnea Mihai, un roman plecat de foarte mult timp din Romania, dar care este insa foarte atasat de tara.

"In momentul in care am vazut pe Facebook ca niste romani au luat initiativa organizarii unui protest am simtit nevoia de a iesi si a-mi exprima nemultumirea fata de derapajul inadmisibil de la normele unui stat de drept pe care il constituia acea ordonanta. Si acum imi pare rau ca am ratat primul protest. De la al doilea protest din Zurich am participat in mod regulat", a declarat el pentru Ziare.com.

Pentru el OUG 13 a fost semnalul de alarma, momentul in care a simtit ca trebuie sa protesteze, asa cum a facut-o in 1990 in Piata Universitatii.

"Eu am considerat mereu ca am anumite indatoriri ca cetatean: datoria de a merge la vot si de a alege varianta cea mai buna, iar daca aceasta nu exista, atunci varianta cea mai putin rea; datoria de a sustine si intari societatea democratica, datoria de a sprijini in mod inteligent si in masura posibilitatilor integrarea Romaniei in ceea ce numim lumea occidentala, adica in NATO si UE. Ordonanta 13 a fost pentru mine un serios semnal de alarma, un semn ca se urmareste darea inapoi a Romaniei cu niste zeci de ani. Am simtit ca asa ceva este intolerabil si ca trebuie sa ies, asa cum am iesit in 1990 in Piata Universitatii", a adaugat el.

Si chiar daca problema OUG a fost rezolvata, romanul protesteaza in continuare pentru ca se continua atacul la adresa statului de drept.

"DNA si Procurorul General sunt atacati fara o baza reala, se incearca golirea de sens a abuzului in serviciu prin definirea unui prag arbitrar, se dezincrimineaza conflictul de interese pentru rude si exemplele ar putea continua. Din tot ceea ce vedem de aici din Elvetia, actualul guvern nu este concentrat pe indeplinirea promisiunilor electorale, ci are ca scop nedeclarat, dar vizibil salvarea de inchisoare a coruptilor. Rolul guvernului este de a guverna o tara, nu de a o transforma intr-o zona sigura pentru corupti", a continuat el.

Despre situatia din tara, Mihnea Mihai sustine ca este una complicata, iar pentru situatii complicate nu pot exista solutii magice sau simple.

"Eu cred ca schimbarea in bine va veni cand fiecare sau macar o majoritate se va hotari sa se schimbe ei insisi in bine si prin asta sa schimbe si lumea din jurul lor. Suna poate abstract sau idealist, dar in fond societatea asta este: suma atitudinilor luate de cetateni. Mai cred ca trebuie sa nu mai ratam posibilitatea de a vota, chiar daca nu vedem imediat schimbarea in bine rezultata din votul nostru. Cred iarasi ca este important sa luam atitudine in mod civilizat si ferm: nu mai avem timp si motive sa toleram ceea ce nu e de tolerat ca atitudine publica. Solutia va veni dintr-o schimbare de atitudine la fiecare in parte si nu printr-un personaj sau partid 'magic'", ne-a mai spus el.

Intrebat ce ar vrea sa se schimbe in Romania, pentru a reveni acasa, Mihnea Mihai a spus ca dorinta sa ca tara sa evolueze este la fel de puternica si daca locuieste peste hotare.

"Eu sunt plecat de ceva vreme din Romania, ma simt insa atasat de tara. Imi doresc o schimbare in Romania indiferent ca voi reveni la un moment dat acasa sau nu. Imi doresc sa continuam pe drumul bun pe care am inceput, de integrare in lumea valorilor occidentale, dar imi doresc o integrare inteleasa si asumata, nu doar o forma fara fond. Imi doresc ca oamenii sa inteleaga faptul ca nu este suficient sa copiezi legi ale unor tari civilizate daca nu vrei si tu sa te civilizezi. Imi doresc o Romanie in care sa se dialogheze argumentat si sa se caute solutii, nu o tara prizoniera a unor televiziuni creatoare de panica si 'realitati alternative'. Cheia prosperitatii din Occident sta intr-o anume civilizatie pe care mi-o doresc si in Romania", a incheiat el.

Si duminica romanii vor iesi in strada pentru a protesta, evenimentul fiind promovat pe pagina de Facebook PROTESTAM: Nema guvernare, prea putina Opozitie!.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#romani protestatari diaspora, #proteste diaspora , #romani munca