Roman stabilit in Finlanda: Suntem puternici si vrem sa muncim

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 19:49
13983 citiri
Roman stabilit in Finlanda: Suntem puternici si vrem sa muncim

Romanii care se duc in Finlanda pentru a lucra se confrunta cu o serie de piedici cand vor sa se angajeze, insa exista si persoane care au reusit acolo, romani care au o slujba stabila si o casa.

Helsinki Times prezinta cazul unui roman care lucreaza in Finlanda de mai multi ani si care a reusit sa aiba succes, depasind toate obstacolele.

Un om de afaceri din Finlanda angajeaza romani in special in perioada iernii, cand este nevoie de curatarea zapezii. Angajatorul spune ca in trecut a incercat sa lucreze cu finlandezi, insa colaborarea cu acestia nu a dat rezultate.

Olli Toivonen l-a angajat pe Ioan Marius Ciurariu in urma cu trei ani pentru a presta diverse activitati de exterior pe proprietatea companiei sale. Atat locuitorii, cat si conducerea companiei sunt foarte multumiti de activitatea romanului.

In timp ce Toivonen presupune ca romanul este capabil sa presteze munci atat de grele datorita faptului ca si-a petrecut copilaria la mai multe ferme din estul Europei, Ciurariu crede ca reusita sa profesionala in Finlanda se datoreaza faptului ca romanii vor intr-adevar sa munceasca.

Originar din Transilvania, Ciurariu spune ca a venit in Finlanda in urma cu sase ani, cu autobuzul si feribotul. Cand a ajuns, era iarna. La inceput, Ciurariu a dormit in zapada, pentru ca nu isi gasea nimic de munca.

Pirjo Hongisto, o finlandeza care mai cazase romani in trecut, i-a oferit un loc in care sa stea. Aici a stat Ciurariu in urmatoarele 18 luni, iar Hongisto l-a ajutat sa isi gaseasca un loc de munca si un loc in care sa locuiasca.

In prezent, Ciurariu are un loc de munca stabil si traieste in Puotila, alaturi de sotie si cei doi copii. El spune ca celor doi copii le este foarte dor de Romania, mai ales de caii si de alte animale de la fermele din tara.

Ce slujbe sunt cele mai potrivite pentru romanii care vin in Finlanda

Faptul ca are un job stabil il transforma pe Ciurariu intr-o exceptie printre romanii si bulgarii care vin in Finlanda. Multii dintre prietenii sai romani sunt invidiosi pe succesul sau si il roaga sa-i ajute in gasirea unui loc de munca. Ciurariu spune ca ar vrea sa-i ajute mai mult, insa subliniaza ca nu sunt foarte multe joburi pentru romani in Finlanda.

Acesta spune ca muncile de exterior, de curatenie sau cele care tin de domeniul forestier sunt cele mai potrivite pentru romanii necalificati care vin in Finlanda.

"Suntem puternici si vrem sa muncim", spune Ciurariu despre romanii pe care i-a cunoscut in Finlanda. Dorinta de munca nu este insa suficienta pentru a lucra in Finlanda, pentru ca mai sunt necesare si alte calificari sau cunoasterea unei limbi straine, potrivit Helsinki Times. Ciurariu are cateva cunostinte de limba engleza.

Omul de afaceri Toivonen a vorbit despre faptul ca in trecut a incercat sa angajezi si finlandezi care nu aveau loc de munca pentru curatarea zapezii. Unul dintre acestia i-a spus ca ar accepta slujba, dar nu-si permite sa faca acest lucru. Abia mai tarziu a inteles omul de afaceri ce-a vrut sa spuna finlandezul: daca accepta sa lucreze, pierdea ajutorul de somaj.

Toivonen spune ca cea mai buna modalitate de a ajuta oamenii este se le ofere posibilitatea sa aiba grija singuri de ei insisi, pentru ca astfel toata lumea are de castigat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#romani munca Finlanda, #romani angajati Finlanda, #locuri de munca Finlanda , #romani munca