Povestea unei romance din SUA: Mi-ar placea se retraiesc o tinerete fara violuri, comunisti si securisti

Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:30
18066 citiri
Povestea unei romance din SUA: Mi-ar placea se retraiesc o tinerete fara violuri, comunisti si securisti

Ella Veres se prezinta drept "o tanti nascuta in Romania, dar care acum vietuieste la New York".

Pe cartea sa de vizita citim writer/performer/image maker - adica scrie de la poezie la piese de teatru, de la eseuri la romane, de la erotica la scrisori deschise catre politicieni. Perfomer, care nu e actor, se refera la faptul ca isi joaca propriile texte, iar image maker - creeaza imagini, fie prin fotografii, fie prin cuvinte sau costumatie.

Prima data cand a iesit din tara a fost in '92, cu un autobuz de bisnitari, dupa ce primise o bursa de vara in Ungaria, a povestit Ella Veres pentru Ziare.com.

Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

"A fost ceva de neinchipuit pentru mine, atat ca am putut sa cunosc colegi din Australia, din Bulgaria, din Londra, din SUA, din Belgia, cat si ca am putut manca. In fiecare dimineata am baut cate un litru de lapte, cornulete, miere, oua. Nu stiu unde a incaput atata mancare, ca eu sunt mica. Dar eram infometata de ani de zile. Comunismul naibii!", a rememorat Ella Veres.

Ulterior, a primit o bursa de studii ca schimb cultural intre state, la Budapesta, dupa care a ajuns, tot cu o bursa, in mijlocul Americii.

"(...) Stiti, in Romania nici nu cred ca stiam cine sunt, ce sunt. Nu contam. Mai ales ca femeie mie nici nu mi-a trecut prin cap ca as putea scrie, ca nu prea erau femei scriitoare. Doar cateva. Si mi-am zis, eu as vrea sa fiu parte din asa o societate, unde chiar nu conteaza ce esti ca natie, ca sex, ca varsta, ci conteaza ce creezi si ca vrei sa contribui, si sa-ti incerci norocul", ne-a mai spus Ella Veres.

Experienta emigratiei

La inceput, ca studenta, s-a zbatut prin birocratie: i-au incurcat vizele, nu au putut-o plati, niste chichite. I s-a parut "oribil" ca si in America e birocratie.

Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

"Dar s-a rezolvat, exact ca in Romania, trebuie sa cunosti pe cineva care cunoaste pe cineva si se rezolva, ceea ce m-a dezamagit. Eu credeam ca birocratia e tipic comunista. Nu, domnule, e peste tot in floare si la putere".

Cand a scapat, insa, de aceste probleme, lucrurile au devenit "fantastice" si a facut in SUA ce nu a apucat, intr-o viata, in Romania: expozitii, spectacole, scris, fotografie.

Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

"Am fost incantata de cate feluri de natii si oameni am cunoscut. Si cat respect si amabilitate am primit. Cu cata dragoste il priveau pe baietelul meu si cum s-a acomodat el rapid. Nu am avut soc cultural, ci termal. De anul nou umblam in slapi si pantaloni scurti. A fost o incantare sa mergem sa vedem defilarea de Mardi Gras la New Orleans. Sa mergem cu vaporul in mlastina, sa dansam pe muzica zydeco, vai si ce mancaruri aveau. Putin soc cultural a fost cu religiozitatea, ca unele denominatii au biserici ca niste sali de congres. Si cu elefantismul, ca unii americani sunt uriasi, cu valuri de carne, picioarele sunt bulumaci. Ma cam zgaiam la inceput cu greata. Acum au devenit invizibili", si-a mai amintit romanca.

In 2001, s-a mutat pe Coasta de Est, unde a luat-o de la zero. "Parca ne-am mutat pe alt continent. A fost foarte greu financiar. Oribil. Mai ales ca era chiar in vremea atacului terorist. Am aplicat pentru cartea verde, a venit, apoi in cinci ani cetatenia, au trecut durerile. (...)

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Am lucrat intr-un club vestit, Copa Cabana, si am scris despre mafiile de acolo, despre ce colcaiala era, dar si duiosii. Am lucrat la un bar, am scris povestile betivilor, am predat la universitate, si acolo am scris despre studentii mei, am colaborat de fapt. Tot timpul schimb mediul, nu declar la lume ce fac eu de fapt, decat intr-un tarziu. Am lucrat la un studio cu artisti care sufereau de boli mintale, iaca iar o cartulie. Mai apoi inregistrez naratiunile sonor", ne-a dezvaluit Ella Veres.

Momentan, se afla intr-o perioada "de clocire". "Trebuie sa redactez foarte multe materiale neterminate, asa ca sunt putin sihastrita. Gata cu aventurile gasirii de materiale noi. Disciplina, munca, munca, munca. Si am bucuria baiatului meu, care acum face muzica electronica si merge la masterat in psihologie", a mai declarat Ella Veres pentru Ziare.com.

Sigur, e putin mandra ca a scris carti, a avut expozitii de fotografie, a pus sau i s-au pus in scena piese: "in timp ce le fac e interesant, dupa aia, ma iau cu treaba noua. Eu cred ca scriitorul, artistul are o functie utilitara, ca cizmarul, ca ceasornicarul, eu fac ceva care e util. Vreau sa ajut in felul meu. Dar e inflatie de scriitori cu Internetul. Asa ca n-am ce sa ma laud".

Planul sau pentru urmatoarea decada este sa isi termine munca inceputa, sa o arhiveze si pe Internet si sa se pregateasca pentru cand vine timpul "sa inchida aprozarul vietii". Dar cu noile descoperiri stiintifice, cine stie ce i se va mai intampla.

"I-am zis mamei cum au clonat aici pisici si catei cu bani grei. Mama a zis ca in Romania sunt cu droaia pe strada, ai nimanui. Ce minunat ar fi sa ma pot clona si sa ma cresc eu, ca tot am vrut o fetita, dar aici in NY, sa cresc aici din nou, o viata fara violuri, fara alcoolici abuzivi, fara securisti si comunisti care mi-au calcat in picioare tineretea.

Ne gandeam ce bine ar fi sa-l putem clona pe Robert Redford, sa ajunga la toata lumea. 100.000 de bucati. Si Marcel Iures ar fi interesant. La metru. Dar sa vorbeasca engleza perfect, si poate cu vreo 20 de ani mai tanar si nefumator. Si atunci ar lua Oscarul si ar fi tot romanul fericit", crede Ella Veres.

Romanii de peste Ocean

Americanii, ne-a spus romanca, nu mai sunt fascinati de Ceausescu si comunism, ci mai degraba curiosi. In schimb, sunt mai atrasi de Dracula si vampiri: "de Romania nu au prea auzit, dar de Transilvania, sa avem pardon, toata lumea stie".

Romanii, spune Ella Veres, sunt de toate felurile: "patrioti incuiati la cap care cred ca a fi patriot e sa te dai mare si patrioti intelepti care incearca sa schimbe lucrurile negative in tara pe care o iubesc".

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

In ceea ce priveste imaginea romanilor in SUA, Ella Veres spune ca cei de acolo sunt iubiti de toata lumea, in timp ce romanii din tara sunt practic invizibili.

"Noi, care suntem aici in SUA? Cred ca lumea ne iubeste in general. Am fost la un vernisaj si un domn care vinde arta a zis ca fiecare persoana ar trebui sa aiba un roman in viata lui, asa nebunatici suntem noi. Mda. Dar au fost si discutii despre dudui care se marita pentru cartea verde si apoi divorteaza. O rusine, dar si rusoaicele fac asta, mai rau ii baga in faliment cu blanurile, bijuteriile si vacantele tropicale.

Daca ma intrebati despre cei din Romania, nu prea sunt vizibili de aici. Desi e paradoxal. New Yorkul are peste 8 milioane de oameni pe o suprafata mititica si e cunoscut in toata lumea, iar Romania e maricica, are 20 milioane, dar deocamdata parca e pe Luna", adauga romanca.

Nu isi poate imagina existenta fara New York. In Romania se intoarce mereu, "dar nu se leaga".

"Eu am crezut ca voi fi navetista, intre Romania si America. Dar de cate ori am incercat sa aduc ideile mele si arta mea in Romania ca agent independent cultural, nu parea sa fie nevoie de ele. Scriau la gazeta pe rupte, nu-i vorba, dar cam atat. Plus ca forurile culturale, vai de capul meu ce am mai patit. (...)

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Dar, stiti, nostalgia e puternica. Asa ca, de-a lungul calatoriilor mele in Romania am intervievat multi oameni exceptionali despre viata lor si incet-incet transcriu si traduc in engleza materialul. Adeseori mi se pare ca sunt in Romania cand le ascult vocile. Voi fi gata in un an, doi, si poate atunci ma vor baga in seama domniile lor din tara... Le mai pun pe blogul personal", a conchis Ella Veres.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani lume Ella Veres, #Ella Veres scriitoare, #poveste Ella Veres , #romani SUA