Povestea unei profesoare care a plecat din Romania dupa Revolutie, in presa de peste Ocean

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 09:58
6054 citiri
Povestea unei profesoare care a plecat din Romania dupa Revolutie, in presa de peste Ocean
Foto: Pittsburgh Post-Gazette

O romanca preda chimie pentru studentii de la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh. Face parte din primul val de imigranti de dupa Revolutie si povestea ei de succes a fost remarcata de presa locala.

Ca profesoara de chimie, cand simte ca studentii sai au o curiozitate specifica, Catalina Achim elimina rapid din discutii orice subiect despre Dracula. "Le arat unde e Transilvania pe harta si unde e Romania, si le spun ca plantez usturoi in gradina mea", spune ea, potrivit Pittsburgh Post-Gazette.

Romania este cunoscuta cel mai bine ca loc de nastere al miturilor cu vampiri, dar si pentru greutatile indurate de oameni sub conducerea comunista intre 1947 si 1989.

Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Rationalizarea hranei si lipsa utilitatilor erau parte a traiului de zi cu zi, dupa ce dictatorul Nicolae Ceausescu impusese politici sociale stricte, iar orfelinatele pline de copii abandonati au devenit lucruri comune.

Catalina spune ca parintii sai au avut grija sa o fereasca de greutatile vietii. "Era greu, dar nu cum era si pentru altii, insa acum am foarte putina toleranta cand fiul meu imi spune ca nu-i place o marca anume de suc de portocale".

Catalina era hotarata sa paraseasca Romania la prima ocazie care i se oferise. In 1993, la doi ani dupa colapsul Uniunii Sovietice, romanii erau mai liberi sa calatoreasca in strainatate si, la 27 de ani, Catalina era gata sa o faca.

Luand decizia de a-si lasa fiul de 2 ani in grija temporara a parintilor sai, ea a ajuns in Pittsburgh, cu doua genti si cam atat. "Cateodata trebuie sa faci alegerea dificila, dar e cel mai bine pe termen lung", spune ea.

Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Catalina a decis sa-si ia doctoratul de la CMU pentru a-si urma visul: studiul chimiei organice. Ea s-a dus la Harvard in 1999 pentru a-si completa studiile, dar s-a reintors la Pittsburgh dupa doi ani, pentru un post la CMU.

Romanca respinge sugestia ca a fost un act de curaj sa vina intr-o tara straina pe cont propriu, cand era tanara. Sora ei mai mica a venise cativa ani mai devreme si Catalina spune ca era foarte concentata sa-si atinga tinta.

"Sunt de acord ca era nevoie de ceva curaj, dar stiam ca a avea o educatie si a urma o universitate era important". Ea si-a adus fiul dupa trei ani si spune ca nu regreta ca s-a stabilit la Pittsburgh.

Catalina spune ca aici a gasit tot ce dorea pentru petrecerea timpului liber si nevoile sale culturale, fara sa aiba la pachet si senzatia de aglomeratie a marilor orase. Uitandu-se in urma la sosirea ei in America, spune: "Ar fi trebuit sa fiu mult mai putin nervoasa".

In prezent, viziteaza Romania la fiecare doi sau trei ani si isi aduce adesea parintii in SUA, dar nu crede ca ei vor veni vreodata aici pentru totdeauna.

"Sunt doua licee in orasul de 10.000 de locuitori unde locuiesc, iar mama mea preda la unul si tatal la celalalt. Toata lumea ii cunoaste, ei se simt bine acolo, dar sunt coplesiti cand vin in SUA", povesteste ea. De cate ori vine in Romania, Catalina spune ca se simte mai degraba americanca decat romanca. "E o tara foarte diferita acum, pentru mine. S-a schimbat atat de mult".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#SUa romanca profesoara chimie, #SUA Catalina Achim Chimie Pittsburgh, #SUA profesoara chimie emigrata , #romani SUA