Povestea Mariei - soferita de autobuz si studenta la Drept in Spania: Regret ca nu am emigrat mai repede

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 15:35
12364 citiri
Povestea Mariei - soferita de autobuz si studenta la Drept in Spania: Regret ca nu am emigrat mai repede
Foto: Arhiva personala a Mariei Bleotu

In urma cu 15 ani, Maria Elena Bleotu a luat drumul strainatatii. In tara, a terminat facultatea de horticultura, s-a specializat in enologie, chimia si microbiologia vinului. Schimbarea pe care o astepta dupa Revolutie nu a mai venit, asa ca si-a facut bagajele si a plecat in Spania.

Astazi, la 46 de ani, are un program incarcat: in prima parte a zilei se urca la volanul autobuzului pe care-l conduce prin capitala spaniola. De atatia ani de cand ii duce dintr-un loc in altul, calatorii o cunosc bine pe Maria. Dupa-amiaza, se asaza sarguincioasa in banca si ia notite de la profesori. Este studenta la Facultatea de Drept si viseaza sa devina avocat.

Povestea lui Bogdan Suceava - matematicianul si scriitorul care a reusit peste Ocean

Marturiseste pentru Ziare.com ca a plecat din cauza "situatiei politico-sociale, precum si a celei economice".

"Am asteptat asa-zisa schimbare si dintr-o data am ales sa emigrez. Am plecat deziluzionata si in acelasi timp foarte optimista. Acum iata-ma aici, dupa 15 ani, cu remuscarea ca n-am emigrat mai devreme", ne povesteste romanca.

Despre tara adoptiva nu are decat cuvinte de lauda. Nu i-a fost usor de la inceput si i se parea ca spaniolii o privesc circumspect. Aceiasi spanioli erau la scurt timp amabili si prietenosi. Mariei i-a placut temperamentul lor dinamic, lor le-a placut firea deschisa a romancei.

Povesteste amuzata cum ii corectau spaniola, fara sa rada de greselile pe care le face in limba lui Cervantes. "Trebuie sa faci eforturi sa te integrezi, chiar daca vii doar sa muncesti. Trebuie sa respecti cultura si obiceiurile poporului de adoptie, fara sa-ti uiti originile", spune femeia.

Romanca, politician in Canada: Si aici e coruptie, dar nu se cearta nimeni si nu sunt demisi procurori

"Merg la facultate in uniforma, pentru ca nu apuc sa ma schimb"

Acum, dupa 15 ani, viata Mariei arata altfel. Aproape in fiecare zi se trezeste la 5 dimineata, cand ia autobuzul din garaj. Se urca la volan si incepe ruta prin Madrid. Nu face acelasi traseu in fiecare zi, pentru ca dupa-amiaza trebuie sa ajunga la Facultatea de Drept din Alcala de Henares. La 15:00 - 15:30 termina serviciul. Mananca pe unde apuca, de multe ori nu are timp sa ajunga pana acasa.

"De cele mai multe ori nu am timp sa ajung acasa sa mananc si sa ma schimb, asa ca merg in uniforma la universitate", ne povesteste Maria. Seara se intoarce acasa, la fetita, iar a doua zi o ia de la capat.

O femeie intr-o lume a barbatilor

Maria vorbeste cu mandrie despre meseria ei. Nu e deloc usor sa fii sofer de autobuz, insa Maria face fata acestei profesii unde majoritatea celor angajati sunt barbati. In afara de sofatul propriu-zis, de traficul din Madrid, romanca interactioneaza zilnic cu calatorii. Marturiseste ca multumirea ei e ca multi o cunosc si o apreciaza.

Povestea lui Tudor Petrut, actor in "Liceenii" - Preferatul lui Isoscel, profesor de matematica si vedeta in SUA Interviu

Daca se intampla sa lipseasca o vreme de pe o anumita linie, spaniolii ii simt imediat lipsa.

"Estas bien? Tanto tiempo sin verte" sau "Me alegro de certe" o intampina calatorii cand revine pe traseul respectiv.

Pasiunea pentru Drept

"Pasiunea mea pentru Drept a aparut cu foarte multi ani in urma, dar din cauza circumstantelor politice, nu era posibil sa studiez asta in regimul comunist, asa ca am ales o cariera de inginer - am studiat Facultatea de Horticultura, la Universitatea din Craiova - de care sunt mandra", ne-a mai spus Maria.

Dupa ce si-a echivalat diploma de inginer, a urmat in Spania un master in Transporturi si mobilitate urbana la Universitatea "Rey Juan Carlos" si Universitatea Politehnica din Madrid.

Povestea romancei care joaca in cel mai nou film cu Dracula produs la Hollywood

A avut ceva altercatii la locul de munca si asa a hotarat sa urmeze Facultatea de Drept de la prestigioasa Universitate din Alcala de Henares, unde si locuieste. Povesteste ca are multi colegi romani la scoala. "Copii buni si sarguinciosi", asa le spune Maria.

"Am lasat in spate o tara corupta si pseudo-democratica"

A pastrat obiceiurile romanesti si tine toate sarbatorile religioase. De la spanioli a adoptat stilul de viata nu atat de stresant ca al romanilor, rabdarea, respectul fata de alte culturi si natii si naturaletea lor.

In Romania nu ar reveni insa niciodata, iar femeia are o lista lunga de argumente. Era o tanara iesita de pe bancile facultatii, iar tara sa nu i-a oferit niciun fel de perspective: "am fost nevoita sa emigrez, lasand in spate o tara corupta si pseudo-demoratica". Nici in Spania nu e perfect, dar a reusit sa realizeze ceva cu forte proprii, fara sa ceara ajutor, fara relatii si fara nepotism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani Spania emigranti, #Maria sofer autobuz Spania, #Maria studenta Drept Spania , #romani Spania