Povestea de succes a unei romance in New York - de la opera la modeling

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 23:52
14351 citiri
Povestea de succes a unei romance in New York - de la opera la modeling
Foto: Pierre Bazin

La o varsta inca frageda, soprana romanca Veronica Iovan se remarca drept o artista talentata si apreciata de melomanii din intreaga lume.

In Romania natala, tanara a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica. Castigatoare a mai multor concursuri vocale, romanca a primit burse de studiu in Verona, Italia, Strasbourg si Franta.

Ea a sustinut recitaluri, spectacole de opera si concerte in Franta, Norvegia, Anglia, Spania si Italia. De patru ani, de cand s-a mutat la New York, Veronica este o aparitie obisnuita pe scena Operei de stat din New Jersey.

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Veronica Iovan cocheteaza si cu modelingul, defiland pe podiumul de la Couture Fashion Week din New York.

Experienta emigratiei

Nu a avut probleme de adaptare in "Marele Mar", desi New York este, asa cum ii place tinerei din Craiova sa spuna, "o jungla" pentru oricine a venit din afara.

Chiar daca la inceput i s-a parut totul diferit, a gasit imigranti romani care i-au devenit prieteni si chiar si locuri care pastreaza din traditiile romanesti. Acum, la patru ani de cand a ajuns in State, Veronica se simte "acasa" in New York.

"New York este un buchet de culturi si traditii din lumea intreaga, e un oras care are usile deschise oricui, indiferent de culoare, religie, traditii, sexualitate sau orice diferente care in alte orase sunt vazute drept tabu sau chiar interzise.

Intr-un fel ma atrage aspectul asta, in New York nu esti american, esti newyorkez, indiferent din ce colt al lumii vii, face parte din frumusetea acestui oras", a declarat Veronica Iovan, pentru Ziare.com.

Cariera, ne-a spus tanara romanca, i-o datoreaza mamei sale, Maria Moculescu. Ea a indrumat-o sa studieze muzica, sa faca pian, balet, canto si sa isi dezvolte talentul.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Lumea operei este minunata, dar foarte grea. Oriunde te-ai afla in lume, pentru a fi cantaret de opera, trebuie sa ai un stil de viata foarte ordonat si disciplinat, sa fii pregatit sa renunti la multe placeri ale vietii, mereu sa te antrenezi, niciodata nu ai terminat de invatat, esti un student al muzicii pentru totdeauna.

Eu trebuie sa recunosc ca nu am avut cea mai mare disciplina vocala, imi este greu uneori sa renunt la placerile vietii, dar ca sa fii un cantaret de success si sa iti mentii vocea intr-o forma impecabila, trebuie sa fii pregatit sa faci sacrificii, incepand de la ce mananci si ce bei, pana la cat dormi, cat vorbesti, cat exersezi", a marturisit soprana.

Vocile romanesti se aud mai bine in strainatate

Vocile romanesti, spune Veronica, se aud mai bine in strainatate, pentru ca exista o atractie fata de opera si muzica clasica mult mai mare.

"In Romania, opera nu este promovata destul, nu face parte din educatia fiecarui om, in Romania nu sunt dusi copiii de mici la opera si la concerte, sa poata dezvolta o atractie si dragoste pentru acest gen muzical.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

In acelasi timp, cei mai mari artisti ai Romaniei au ales sa plece pentru ca sunt mult mai bine platiti si recunoscuti in alte tari. Avem scoli de muzica foarte bune in multe orase, Bucuresti, Cluj, insa Romania nu are resursele necesare sa isi pastreze artistii si talentele aproape, nu are deschidere, nu sunt destule locuri de munca si salariile sunt foarte mici pentru devotamentul si munca depusa de artistii muzicali", puncteaza Veronica Iovan.

De la opera la modeling

Superba soprana defileaza si pe podiumul de la Couture Fashion Week din New York.

Citeste si Cum traieste o romanca visul american - Intre modeling si economie

"Modelingul nu e o cariera, e un hobby care s-a impacat bine cu muzica, mi-a deschis cateva usi, e adevarat. A inceput printr-o intamplare, am fost la un Fashion show in New York invitata de o buna pritena model, Diana Banya, iar in timp ce o asteptam in spatele scenei, m-a 'descoperit' un designer si organizatorul Couture Fashion Week din New York, Andres Aquino, cu care am inceput sa colaborez in fiecare sezon.

E o experienta minunata sa fii pe scena, inconjurata de toate acele tinute superbe, sa fii aranjata de cei mai talentati make-up si hair stilisti, sa porti tinutele designerilor veniti de peste hotare", ne-a marturisit romanca.

Sunt romanii patrioti?

"Romanii sunt foarte patrioti, dar romanilor le este foame, mai in gluma mai in serios, nevoia de o viata mai buna ii determina sa plece din tara natala.

Poate o sa ma judece multi ca spun asta, dar daca au ocazia si cariera lor poate evolua mai mult in alta parte, macar temporar, pana se asaza lucrurile in Romania.

(...) Eu una pot face mai multe de aici pentru cei dragi si familie decat as putea face din tara. Asta imi da un oarecare confort si ma ajuta sa trec peste dorul de tara si de casa mai usor", accentueaza tanara soprana.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Viata de artist muzical nu e usoara nici in SUA, cu atat mai mult in New York, pentru ca sunt sunt "multi artisti de pretutindeni, talente si vise la fiecare colt al orasului, e foarte greu sa reusesti in 'Marele Mar'".

"Eu inca am un drum lung de parcurs sa ajung unde imi doresc, dar pot spune ca am avut o evolutie ascendenta si multe satisfactii din punct de vedere profesional.

Acum colaborez cu New Jersey State Opera, totodata fac parte din echipa Couture Fashion Week in fiecare seazon in NY, concertez pentru diferite evenimente culturale sau de caritate si sunt si reprezentanta Federatiei Siciliene din New York, pentru care cant mereu la evenimentele tinute de ei", puncteaza romanca.

"M-as intoarce si maine in Romania"

Veronica spune ca, desi i-ar lipsi New York-ul, s-ar intoarce si maine in tara, daca Romania i-ar putea oferi o cariera asa cum isi doreste.

"Da, cu toate ca mi-ar fi greu si mi-ar lipsi New York-ul si prietenii de aici, m-as intoarce si maine, daca as avea viata pe care mi-o doresc si as avea o cariera de succes in Romania. Dar deocamdata doar in vizita, atat cat sa simt ca sunt romanca, sa nu uit gustul sarmalutelor facute de mama sau un gratar facut la tara si aroma vinului fiert pe timp de iarna, baut langa oamenii dragi din Romania", incheie Veronica Iovan.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Veronica Iovan soprana, #modeling soprana poveste romanca, #romani lume Veronica Iovan , #romani SUA