Pleci la munca in strainatate? De acum trebuie sa anunti autoritatile cu 40 de zile inainte

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 21:227435 citiri
Pleci la munca in strainatate? De acum trebuie sa anunti autoritatile cu 40 de zile inainte
Foto: Arhiva

Deputatii au aprobat, marti, un proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului, noutatea actului normativ constand in faptul ca parintii care pleaca la munca in strainatate au obligatia sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte si sa desemneze persoana in grija careia ramane copilul.

Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege cu 322 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.

Secretarul de stat in ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat in plen ca prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care "sa stea la baza luarii de catre profesionisti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului".

El a explicat ca prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite sa asigure o protectie adecvata a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifica si procedura de inregistrare a nasterii copiilor parasiti.

In acelasi timp, sunt reglementate si sanctiunile care ar putea fi aplicate in situatia indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor, crescute prin acest proiect de act normativ.

Situatie grava: Tot mai multi copii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Deputatul PSD Ana Birchall a spus ca noutatea adusa prin acest act normativ este ca parintii care doresc sa mearga la munca in strainatate au obligatia sa notifice cu 40 de zile inainte de data plecarii autoritatile locale, precum si nominalizarea persoanei in grija careia copilul o sa fie lasat in toata aceasta perioada.

Potrivit raportului Comisiei juridice, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care urmeaza sa plece la munca in strainatate are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de care apartine cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.

"Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi", se arata in raportul Comisiei.