Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Peste jumatate din romanii care au plecat din tara vor sa investeasca in Romania, dar ii opreste coruptia

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 15:58
7999 citiri
Peste jumatate din romanii care au plecat din tara vor sa investeasca in Romania, dar ii opreste coruptia
Foto: Arhiva Pixabay

Dintre romanii emigrati, 57% vor sa se intoarca in tara, arata un studiu recent. Mai mult, in medie, 56% ar vrea chiar sa-si deschida o afacere in tara noastra. Principala bariera, spun ei, e insa coruptia.

Cei mai multi dintre cei care vor sa revina sunt din Italia (68%) si Marea Britanie (63%). La polul opus se afla cei din Germania si SUA (43%), conform rezultatelor unui studiu despre diaspora romaneasca, comandat de RePatriot si realizat de Open-I Research.

"Pentru a investi in tara lor, romanii au nevoie de incredere si de oportunitati, au nevoie de exemple de succes in care sa se regaseasca. Coruptia, birocratia si neincrederea in clasa politico-administrativa sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat", a declarat Marius Bostan, din partea RePatriot.

Astfel, in medie, 56% dintre romanii emigrati vor sa investeasca in Romania. Cei din Marea Britanie vor sa investeasca in tara natala in pondere de 69%, considerand ca cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) si agricultura (38%).

"Un trend interesant si explicabil in contextul Brexit se observa la romanii din Marea Britanie, care, pe langa faptul ca vor sa se intoarca in tara in procent foarte mare, vor sa si investeasca in Romania, marea majoritate dorind sa inceapa o afacere (56%).

Romanii din diaspora cu experienta in mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investitii romanesti si straine noi", a spus Claudiu Vrinceanu, tot din partea RePatriot.

Pentru romanii care vor sa se intoarca, principalul motiv este regasirea "cuibului", astfel incat 68% spun ca vor sa fie "din nou acasa".

43% dintre romanii din diaspora estimeaza ca in urmatorii ani lucrurile se vor imbunatati in Romania, iar 26% cred ca lucrurile se vor inrautati.

Studiul privind romanii din diaspora a fost initiat in luna august, de catre agentia de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot.

Chestionarul a fost completat online de catre 1.192 romani emigrati in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franta, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Open-I Research este o companie de cercetare pentru strategie de marketing.

RePatriot, proiect al Fundatiei Romanian Business Leaders, este o platforma de consiliere si informatie, care isi propune sa faciliteze accesul romanilor din strainatate la oportunitatile din tara.

Citeste si:

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#romani strainatate intorc, #romani vin Marea Britanie, #romani diaspora afaceri Romania, #romani diaspora probleme Romania , #romani strainatate