O voce de la Consiliul Europei sustine ca rromi nu traiesc din ajutoare sociale in Occident

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:20
3185 citiri
O voce de la Consiliul Europei sustine ca rromi nu traiesc din ajutoare sociale in Occident
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu exista nicio dovada reala a unei cresteri disproportionate a migratiei rromilor in tarile Uniunii Europene, a declarat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

In ultimul sau comentariu privind drepturile omului publicat joi, Muiznieks a afirmat ca "a venit timpul sa distrugem miturile si prejudecatile despre imigrantii rromi in Europa", relateaza Xinhua.

Premierul Frantei, citat in instanta pentru declaratii controversate despre rromi din Romania

Dezbateri politice si in media despre migratia rromilor au loc in mai multe tari europene. De la extinderea UE catre estul continentului, din 2004 si apoi din 2007, si dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari in 2014, temerile privind o migratie masiva a rromilor au declansat comentarii despre care Muiznieks sustine ca sunt frecvent "neinformate si provocatoare".

"Media din Marea Britanie, Germania, Elvetia, Italia si alte tari au avansat adesea cifre nefondate privind numarul real sau potential de rromi nou-veniti", a spus el.

Muiznieks a apreciat ca nu a existat o "invazie" a imigrantilor rromi din Bulgaria si Romania de la ridicarea restrictiilor de piata muncii pentru cetatenii din cele doua tari in cateva state UE.

Sute de rromi evacuati dintr-o tabara din Paris: Faceau mizerie si scandal

"In Franta, de exemplu, se estimeaza ca numarul de imigranti rromi este de 15.000 pana la 20.000, un numar stabil de la inceputul anilor 2000. Anul trecut, in timpul unei vizite la o tabara de rromi din Strasbourg, am fost informat ca numarul total de rromi de acolo este de circa 400 de persoane de cativa ani", sustine Muiznieks.

"A venit timpul ca politicienii si media sa renunte sa mizeze pe temerile privind afluxuri masive de imigranti si sa-i stigmatizeze pe rromi in acest context", a adaugat el.

"In schimb, ar trebui sa utilizeze date obiective demografice si economice. Retorica rasista ar trebui condamnata la cel mai inalt nivel si jurnalismul etic ar trebui promovat", a precizat comisarul CoE pentru drepturile omului.

Doi polonezi ironizeaza rromii din Oslo: Nu suntem bolnavi. Nu avem copii. Cersim pentru bere

O alta impresie falsa, a afirmat comisarul, este ca imigrantii rromi abuzeaza de sistemele de securitate sociala si ca refuza sub orice forma sa se integreze in societatile gazda. "Cu toate acestea, aceste perceptii nu sunt sustinute de fapte", a comentat el.

Intr-un studiu din 2013, Comisia Europeana a precizat ca imigrantii intracomunitari, printre care si rromii, realizeaza o contributie neta in tarile gazda, platind mai mult in taxe si impozite decat primesc in beneficii sociale.

Mai mult, adauga Nils Muiznieks, in general sunt mai putin predispusi sa solicite asistenta din partea serviciilor de somaj si sa primeasca beneficii familiale si legate de cresterea copiilor decat cetatenii nativi ai tarilor gazda.

"Foarte important, diversitatea in randul imigrantilor rromi este adesea trecuta cu vederea. Multi rromi lucreaza si s-au integrat bine in noile lor tari gazda", a mai apreciat Muiznieks.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#invazie rromi mit, #comisar Consiliul Europei rromi, #invazie rromi Europa , #rromi strainatate
Comentarii