O romanca ajunsa in raiul informaticienilor: Despre exodul creierelor, religie si pericolul retelelor de socializare

Duminica, 29 Martie 2015, ora 19:28
17688 citiri
O romanca ajunsa in raiul informaticienilor: Despre exodul creierelor, religie si pericolul retelelor de socializare
Foto: Facebook/Raluca Popa

In copilarie era fascinata de logica si inginerie, iar domeniul IT i se potrivea perfect. Acum, Ada Raluca Popa este doctoranda la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) si in curand ii va ajuta, din raiul informaticienilor, si pe alti tineri straluciti sa isi realize doctoratul.

"Vedeam cum informatica patrunde in fiecare aspect al vietii, nu doar in calculator, dar si in telefonul celular, in avioane, in sistemele bancare, in masinile pe care le conducem, in ceasuri si in multe altele. Ideea de a putea programa si controla toate aceste obiecte ma entuziasma enorm", povesteste Raluca pentru Ziare.com.

Acum este doctoranda in informatica la MIT si, la vara, se va afla la catedra de informatica de la Universitatea Berkeley din Silicon Valley. Drumul de la pasiune la performanta nu a fost insa unul usor, a necesitat multa munca si dedicatie.

Absolvent de Harvard din Buzau, doctorand in economia sanatatii la nivel inalt

Prima oprire ar trebui sa fie, pentru orice tanar care vrea sa studieze la o universitate de prestigiu, site-ul facultatii, unde gaseste toate detaliile despre admitere si cum trebuie intocmita o aplicatie. Un obstacol, marturiseste Raluca, a fost chiar admiterea la MIT, unde mii de tineri din intreaga lume aplica in fiecare an. Ca sa fie admisa, trebuia sa straluceasca.

"Dupa ce am ajuns la MIT, am intampinat in continuare provocari chiar cu mult mai grele, dar am avut sustinerea mediului minunat de la MIT, cu profesori si resurse fantastice dedicate sa ma ajute, astfel incat mi-a fost mai usor sa cuceresc aceste provocari", marturiseste tanara.

Adrian Florescu, un doctor inginer in aeronautica, la Paris

Cercetatori de renume i-au fost mentori Ralucai. Unii canta la clasa Abba sau Rolling Stones, cer scuze cand gresesc si nu accepta ca studentii sa le vorbeasca cu "dumneavoastra". Profesori care au castigat premiul Nobel ii trateaza pe studenti ca pe colegii lor. Relatia profesor-elev nu avea cum sa fie altfel decat "splendida", spune Raluca, lucru pentru care va ramane "recunoscatoare toata viata":

"Profesorii mei de la MIT m-au indrumat cu multa dedicatie, dorinta sincera de a ma vedea reusind si au petrecut multe ore si efort lucrand si gandind cu mine la proiecte de cercetare.

Nu stiu cum este relatia profesor-elev la facultati in Romania, am studiat in State, dar relatia mea cu profesorii din liceu din Sibiu nu a fost nici pe departe aceeasi. Nu am simtit aceeasi dedicare, acelasi efort depus pentru a ma ajuta si aceeasi dorinta altruista de a ma vedea reusind. Totusi, imi amintesc cu drag de anumiti profesori din liceu care au avut un efect pozitiv asupra mea, dar nu au avut aceeasi contributie precum profesorii mei de la MIT, care nici macar nu erau din aceeasi natie cu mine".

Religie vs. stiinta

Ca viitor cercetator, Raluca spune ca "stiinta exclude o mare parte din religie si, folosind logica si gandirea rationala, ne putem da seama ca putin din ceea ce suntem invatati in religie are sens".

Cel mai tanar cercetator roman, doctorand in neurostiinte la Oxford

Dar, in acelasi timp, Raluca este de parere ca trebuie respectata decizia fiecarui om cu privire la credinta lui. In ceea ce priveste controversatul subiect al orei de religie in scolile din Romania, tanara considera ca alegerea trebuia sa apartina elevilor, nu parintilor.

De ce pleaca cercetatorii?

George Epurescu, doctor in fizica si cercetator, facea, recent, urmatoarea afirmatie, intr-un interviu pentru Ziare.com: "O rana veche sunt cercetatorii trecuti de varsta pensionarii, fara rezultate, cu CV-uri si liste de articole aproape goale, care au ramas in institute, cu salarii foarte mari, pe baza prieteniei cu conducerea acestora. Ei devin o masa de manevra cu care cei tineri sunt tinuti in frau sub amenintare. E un troc, un abuz".

G. Epurescu: Aprobarea proiectului Rosia Montana, semn al dizolvarii statului de drept-Interviu

Raluca spune ca acesta este unul dintre motivele pentru care aveam de-a face cu un "exod al creierelor". "Dar cu siguranta nu este singurul motiv. In general, Romania nu investeste la fel de mult in cercetare si nu da suficienta prioritate unei educatii de calitate".

"Din pacate, cel putin in domeniul meu, IT, cercetarea in Romania este mult mai slaba ca in afara. Romania rar are rezultate la conferinte de top din domeniul IT. De fapt, romanii de la universitati de top din State produc cu mult mai multa cercetare de top decat romanii din Romania. Si cred ca diferenta este una de resurse si mediu prielnic pentru cercetare", opineaza tanara.

Doctorul in inginerie si calculatoare, care face cercetare la VITO

Cum ne aparam de teroristi pe Internet?

Raluca a facut un doctorat in securitatea datelor si protejarea lor impotriva hackerilor. "Milioane de date personale sau confidentiale se fura sau se modifica in fiecare an. Securitatea datelor este importanta si pentru a impiedica frauda sau chiar crima - datele corupte pot duce la prabusirea unui avion sau stimulatorul cardiac ce mentine viata unui om se poate intrerupe".

Al doilea motiv pentru care a ales aceasta tema este ca "securitatea combina gandirea matematica si teoretica cu ingineria, o combinatie irezistibila pentru mine".

Retelele de socializare pot fi si instrumente puternice pentru radicalizare. Cele mai recente date arata ca, intr-un an, 3.000 de europeni s-au alaturat gruparilor jihadiste.

Raluca este de parere ca gigantii IT s-ar putea implica in lupta impotriva terorismului si ar trebui sa furnizeze date autoritatilor despre activitati suspecte.

Cariera academica vs. un job in IT

Raluca Popa se putea angaja la orice companie renumita, precum Google sau Facebook. A ales insa o cariera in mediul academic. Romanca spune ca postul de profesor universitar, asa cum este la Berkeley, este slujba ideala pentru ea: "Imi place pentru ca atributia principala este cercetarea si in acelasi timp profesorul este investit cu putere, resurse si independenta".

La Berkeley, va conduce si indruma un grup de doctoranzi, vor rezolva probleme stringente din lumea IT si cunostintele si rezultatele lor vor fi utile intregii lumi, in timp ce intr-o companie trebuia sa rezolve "doar problema companiei".

"De asemenea, Berkeley fiind in Silicon Valley si fiind o facultate de top in informatica, imi ofera posibilitatea de a colabora cu multe companii, inclusiv Google; aceste companii ne vor pune la dispozitie resurse si vor incerca solutile noastre in sistemele lor", adauga tanara, care subliniaza ca din postura de profesor va avea un impact mai mare asupra lumii decat din biroul unui gigant IT.

"Atacurile cibernetice devin din ce in ce mai periculoase si s-ar putea ca in cativa ani sa ajunga sa cauzeze probleme semnificative. De aceea, sper ca, in anii urmatori, eu si studentii mei sa dezvoltam solutii care sa le previna", incheie Raluca Popa.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#poveste cercetator MIT, #Raluca Ada Popa crecetator , #romani SUA