O romanca a creat valva in sistemul american de justitie

Joi, 14 Iulie 2011, ora 11:49 4204 citiri
Foto: www.digitaltrends.com

Romanca Ramona Fricosu, in varsta de 49 de ani, este acuzata de justitia americana pentru fraude informatice si imobiliare. Cazul ar fi trecut pe neobservate daca aceasta nu ar fi refuzat sa divulge anchetatorilor parola laptopului personal, judecatorul incercand sa o oblige.

Romanca din Colorado are 22 de capete de acuzare pentru frauda bancara, fals in declaratii, spalare de bani si fraude imobiliare. Daca verdictul pentru aceste inselatorii nu va stabili niciun precedent in justitia americana, mijloacele prin care se va ajunge la stabilirea pedepsei vor constitui un precedent, scrie Digital Trends.

Judecatorul a emis o cerere prin care ii solicita Ramonei Fricosu sa furnizeze parola laptopului personal pentru a analiza informatiile. Aceasta a refuzat, iar acum Curtea de Apel trebuie sa se pronunte daca intra sub incidenta dreptului de a pastra tacerea.

Mai multe ONG-uri sunt de partea romancei si sustin ca cererea judecatorului este neconstitutionala, incalcandu-i dreptul la protejarea vietii private.

"Guvernul se foloseste de un argument agresiv, care poate avea consecinte importante pentru toti utilizatorii. Ramona Fricosu, in cazul in care va accepta cererea anchetatorilor, se va transforma in martor impotriva ei insasi. Autoritatile incalca al cincilea amendament", sustine avocatul romancei.

Insa Departamentul american de Justitie sustine ca nu este adevarat si ca Ramona Fricosu poate tasta singura parola, fara sa o divulge, ca apoi anchetatorii sa analizeze datele.

Reprezentantii justitiei americane sustin ca daca decizia va fi favorabila romancei se va crea un precedent negativ de care se vor folosi pe viitor criminalii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News