Norvegia a ridicat restrictiile pe piata muncii pentru romani

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 19:434206 citiri
Norvegia a ridicat restrictiile pe piata muncii pentru romani
Foto: Arhiva

Guvernul Norvegiei a adoptat, vineri, decizia de a elimina restrictiile privind accesul pe piata muncii din aceasta tara pentru cetatenii romani.

Decizia se aplica incepand de vineri, 15 iunie, se arata intr-un comunicat remis, vineri, de Ministerul Afacerilor Externe.

"Liberalizarea totala a pietei norvegiene a muncii pentru cetatenii romani reprezinta un factor favorizant in consolidarea relatiilor economice romano-norvegiene si un element de sustinere a comunitatii romanesti din Regatul Norvegiei", potrivit MAE, care saluta decizia adoptata de Guvernul de la Oslo.

Membru al Spatiului Economic European si stat asociat la spatiul Schengen, Norvegia a aplicat masuri de drept intern vizand accesul cetatenilor romani pe piata locala a fortei de munca, impunand o perioada de tranzitie de sapte ani, urmare a incheierii la 27 iulie 2007 a Acordului privind participarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Economic European.

Prin masura adoptata la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea inainte de termenul din 2014 a restrictiilor privind accesul muncitorilor romani pe piata norvegiana a muncii.

MAE considera ca "Executivul norvegian transmite un semnal clar atat in sprijinul principiului european al liberei circulatii a fortei de munca, cat si in acord cu ansamblul valorilor si drepturilor care stau la baza constructiei europene si care se regasesc si in Spatiul Economic European".

Masura adoptata de Guvernul de la Oslo reconfirma nivelul excelent al relatiei romano-norvegiene, consolidat si de semnarea in luna martie a acestui an, la Bucuresti, a Memorandumurilor de Intelegere pentru punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian in ciclul financiar 2009-2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European in ciclul financiar 2009-2014, mai precizeaza MAE.

Zece tari din cele 26 membre ale UE aplica in 2012 diferite tipuri de masuri tranzitorii, limitand accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania. De asemenea, accesul romanilor pe piata muncii a fost liberalizat de la inceputul acestui an si in Islanda, tara candidata la aderarea la UE.