Muncitorii romani aflati in greva in Cipru au reluat protestele

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 20:261612 citiri
Muncitorii romani aflati in greva in Cipru au reluat protestele
Foto: Adevarul

Muncitorii romani aflati in greva in Cipru din 8 aprilie au reluat protestele miercuri, acuzand compania cipriota la care sunt angajati de tratamente discriminatorii si abuzive, iar Ministerul Muncii de la Nicosia a informat ca incearca organizarea unei intalniri intre cele doua parti.

Romanii, in numar de 19, si un bulgar, angajati ai unei companii cipriote de transport, G.A.P Vassilopoulos Express Logistics Ltd, sunt in greva din 8 aprilie, acuzand angajatorul de tratamente discriminatorii si abuzive. Conflictul a culminat saptamana trecuta, cand romanii au fost arestati dupa ce au blocat intrarea la depozitul unde lucrau.

Directorul general al Departamentului Comunicare din MAE, Doris Mircea, a precizat, joi, intr-un briefing de presa, ca la data de 27 aprilie muncitorii romani au reluat protestele. Ea a adaugat ca misiunea diplomatica a Romaniei in Cipru a contactat grupul de cetateni romani, cat si Ministerul Muncii de la Nicosia, care a informat ca se incearca organizarea unei intalniri la care sa participe cetatenii romani si angajatorul.

Directorul general al Departamentului Comunicare din MAE a reafirmat, de asemenea, ca Ambasada Romaniei la Nicosia a fost in legatura permanenta cu grupul de muncitori inca de la izbucnirea conflictului de munca, la 8 aprilie, pentru a acorda asistenta consulara specifica in astfel de situatii.

Romani inselati de patron, arestati in Cipru

"Ambasada Romaniei a facut demersurile necesare si a contact autoritatile cipriote abilitate. A luat legatura cu Departamentul de Mediere a Conflictelor de Munca din cadrul Ministerului Muncii si Asigurarilor Sociale din Republica Cipru, precum si cu reprezentantii Sindicatului Liber Muncitoresc in cadrul caruia functioneaza un birou de legatura pentru muncitorii romani pentru a semnala autoritatilor cipriote situatia in care se aflau cetatenii romani", a precizat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE.

Doris Mircea a mai afirmat ca cetatenii romani au fost primiti in audienta de ministrul cipriot al Muncii si de catre ambasadorul roman la Nicosia si au avut sprijinul direct al consulului. In acelasi timp, Departamentul de Mediere a demarat o ancheta privind posibila nerespectare a legislatiei in domeniul muncii de catre compania cipriota angajatoare, ancheta care este in curs de desfasurare, a mentionat Doris Mircea.

Ea a aratat ca in momentul retinerii muncitorilor romani de catre politia din Cipru, consulul roman de la Nicosia a luat imediat legatura cu autoritatile de politie pentru a acorda asistenta consulara specifica in asemenea cazuri. Muncitorii romani au fost eliberati in cateva ore, iar in urma lor nu s-a retinut nicio acuzatie, a precizat directorul general al Departamentului Comunicare din MAE.